Ana Roš Stojan: Izjava je bila iztrgana iz konteksta

ByAna Koren

23. septembra, 2023 ,

Ana Roš Stojan: Izjava je bila iztrgana iz konteksta

Ana Roš Stojan, kulinarična velemojstrica, je skupaj s svojo ekipo v Hiši Franko nedavno dosegla zavidljivo priznanje – tri Michelinove zvezdice. To priznanje je še posebej doživeto sprejel premier Robert Golob, ki je chefinji čestital preko objave na družbenem omrežju Instagram, kjer je delil posnetek njunega prijateljskega telefonskega pogovora. V posnetku Roš Stojan izrazi zahvalo in poudari, da ji je “uspelo to, kar ni še nobenemu Slovencu ali Slovenki”.

V svoji objavi je premier Golob pohvalil Ana Roš Stojan in Hišo Franko za njihov uspeh, ki premika meje kulinarične odličnosti in postavlja Slovenijo kot državo z največ zelenimi Michelinovimi zvezdicami na prebivalca na globalni gastronomski zemljevid. Dodal je, da so na slovenske kulinarične ambasadorje lahko izjemno ponosni.

Pod objavo se je zvrstilo mnogo čestitk, vendar ni manjkalo tudi kritik na račun videa. Nekateri uporabniki Instagrama so posnetek označili kot “mučno negledljiv,” medtem ko je nekdo drug predlagal novo PR strategijo, tretji pa je posnetek primerjal z resničnostnim šovom. V posnetku je bila opazna tudi podpora, ki jo je Roš Stojan izrazila premieru Golobu. V nadaljevanju je bilo pojasnjeno, da je podpora bila izražena v kontekstu premierjevih prizadevanj za bolj zdravo prehrano Slovencev in trajnostno pridelovanje hrane.

Ne opredeljuje se politično

Kasnejše pojasnilo ekipe Ani Roš Stojan je poudarilo, da se chefinja politično ne opredeljuje, vendar podpira projekte, ki promovirajo bolj zdrav in trajnosten pristop k prehranjevanju, kot je tudi ambasadorka Svetovne turistične organizacije UNWTO za gastronomski turizem.

“Ana Roš Stojan se politično ne opredeljuje in to je že večkrat ponovila. Njene besede, kjer pove, da Goloba podpira, pa so bile del pogovora, ki se je dotikal njegovega angažmaja za bolj zdravo prehrano Slovencev in projekta za dvig kulture prehranjevanja ter trajnostnega pridelovanja hrane.”

ekipa Ane Roš Stojan

Ana Roš Stojan in Robert Golob se poznata že od mladih let, njun ponovni stik pa sega v leto 2012. Oba sta se pred kratkim udeležila panela na Blejskem strateškem forumu. Razpravljala pa sta o trajnostnem in lokalno pridelanem prehranjevanju.

Pobudo za posnetek in objavo je dal Urad vlade za komuniciranje (UKOM). Poudarili so, da je šlo za spontan pogovor, namenjen čestitki Roš Stojan za njen kulinarični dosežek. Navedli so, da takšna interakcija na družbenih omrežjih ni nič neobičajnega in je bila prilagojena specifičnemu komunikacijskemu kanalu.

Z objavo in nato reakcijami je bilo sproženo vprašanje, ali je bila izjava Ane Roš Stojan iztrgana iz konteksta. UKOM je glede slednjega zatrdil, da je šlo za iskreno čestitko in sproščen pogovor o kulinaričnem dosežku, ki ni bil režiran.

vir Foto: zajem zaslona Instagram/N1 Portal24