Analiza: poplava je katastrofa za ljudi, za ukrajinsko vojsko pa darilo z neba

Vojaški analitik Sky News Sean Bell je na dogodke po razstrelitvi ogromnega jezu na reki Dnjeper in veliko poplavo v južni Ukrajini, podal zanimiv in nekoliko drugačen pogled. Spomnimo, v noči s ponedeljka na torek je bil porušen jez Nova Kahovka, ki naj bi ga po vseh ocenah razstrelili Rusi.

Porušitev jezu je povzročila velike poplave in evakuacijo več tisoč ljudi.

“Na prvi pogled Ukrajina s to katastrofo ni pridobila nič, Rusija pa je po drugi strani dobila naravni jez v primeru ukrajinske protiofenzive,” je svojo analizo začel Bell. “Vendar se bo vse spremenilo. Ko se bo voda umaknila, bo to idealno polje za napad. Navsezadnje razstrelitev jezu za nikogar v Ukrajini ni bila preveliko presenečenje. Vsi so vedeli, da se bo prej ali slej zgodilo. O tem se govori že od začetka vojne. Rusi so naredili potezo, ki jim bo zdaj koristila. Čez nekaj tednov pa se bo vse spremenilo. Pravzaprav so Ukrajincem pripravili teren za protiofenzivo. Da, zavedam se, da je to velika katastrofa za ljudi in Ukrajino nasploh. Za samo vojsko pa to sploh ni slabo. Voda se bo umaknila, tereni se bodo izsušili in prav kmalu bi se lahko zgodilo, da bi južna fronta po dolgem času “oživela”,” meni Bell.

Bell navaja tudi, da so ukrajinski načrti za protiofenzivo prešli v drugo fazo in da je trenutno na preizkušnji moč ruske vojske na frontnih črtah.

“Prva faza je napad na rusko logistiko, druga faza je testiranje, tretja faza pa bo seveda napad. Pozor, fronta je dolga 1200 kilometrov, če bi Rusi svojo vojsko razporedili po celi črti, bi to pomenilo, da bi en vojak premagal šest metrov,” pravi Bell. Bell dodaja, da prava vojna šele prihaja.

“Ukrajina se zaveda, da imajo Rusi rezerve. Uporabili pa jih bodo vsakič, ko bodo črte nekje prebile,” je zaključil.

Vir Foto: zajem zaslona Portal24