Analitik: Rusom manjka motivacije, Ukrajincem pomagajo zavezniki

ByA.K.

9. januarja, 2023 ,
Foto: Pexels

Vojaški analitik: Putin ima težave z radikalci, Rusom se je vse izjalovilo

V primeru osvojitve Soledarja bi ruske invazijske sile dosegle taktično zmago, kaj to pomeni za nadaljevanje vojne, je komentiral vojaški analitik Igor Tabak. S prvimi dnevi novega leta se je ruska ofenziva okrepila na mesto Bahmut, natančneje na kraj Soledar. Ukrajinski branilci tam rešujejo severno obrambno črto na tem območju. 

Osvojitev Bahmuta ni nekaj, kar bi obrnilo vojno v Ukrajini.

“Bahmut je v težkem položaju, a ni obkoljen. Še vedno ni položaj, primerljiv z Vukovarjem ali nekakšnim spominom iz domovinske vojne.

Gre za težko bojišče, ki bi Rusom veliko pomenilo, če nič drugega kot simbolična zmaga po dolgih mesecih. Ne gre pa za nekaj, kar bi na nek način obrnilo vojno,” je za HRT povedal vojaški analitik Igor Tabak .

Tabak poudarja, da Rusom najbolj manjka motivacije.

“Rusi imajo tehniko, imajo tudi vojsko, saj so nekaj zbrali v teh jesenskih mobilizacijah. Večina teh ljudi ni takih, da bi jih lahko uporabili za napad. Še vedno jim primanjkuje jurišnih sil. A najbolj jim manjka motivacija,” je dejal Tabak.

“Po drugi strani imajo Ukrajinci veliko motivacijo. Jasno jim je, kaj branijo in zakaj branijo. Imajo dovolj žive sile, govorilo se je o mobilizaciji, vidi se, da je živa sila, ki ima že mobilizirani potrebujejo dodatno usposabljanje in to jim rešuje Amerika in Nato, Evropska unija in cela vrsta držav. Ne le da jim pomagajo pri šolanju osebja, ampak v tem času napovedujejo tudi velike nove programe. leto, ki bi moralo priti do tega,” je dodal.

Večji napad na Ukrajino zahteva večje donacije

“Za večji ukrajinski napad je treba zagotoviti večje donacije vojaške opreme. Napadne operacije zahtevajo zbiranje materiala, zbiranje streliva, zbiranje vozil in nato njihovo sprostitev, ko se najde primerna točka, ki je s strani vojske šibko branjena,” je rekel.

Putin ni dovolj krut za radikalce in Ukrajina nima veliko izbire.

“Putin ima težave s tem, da je premalo uspešen in premalo krut, in to mu očitajo radikalci. Oni bi bili ostrejši, močnejši in pravzaprav jim je vseeno, ali to vodi Putin ali kdo drug, saj dokler se njihove zamisli uresničijo. Ukrajina je v situaciji, ko ni veliko izbire. Pred dnevi je Putin uradno razglasil božično premirje, ki se ga sam ni držal,” je dejal Tabak.

Pogajanja

Povsem v enakem slogu potekajo tudi ruski pogovori o pogajanjih, je poudaril Tabak.

“Pogajanja so zanje dobra, dokler Ukrajina kapitulira, posluša vse, kar se zahteva, preda vsa območja, razpusti vojsko in po možnosti razpade. Takšna situacija je za vlado v Kijevu ne samo nepredstavljiva, ampak tudi ni celo nujno, saj njihova obramba zdrži, njihovi zavezniki so pri roki. Večina ruskih dosedanjih prizadevanj je bila neuspešnih, ruski napad sčasoma ima sredstva za vse ožja bojišča,” je dejal Tabak.

vir

Ne spreglejte…

Madžarska doživlja hudo krizo, lahko Orban preživi?

Visoka inflacija, zamrznitev evropskih sredstev in izolacija zaradi tesnih odnosov z Moskvo. Orban je v tako težkem položaju kot še nikoli. Koliko časa še lahko zdrži pritisk?… več tukaj.