Analitik: Trump ne želi odgovornosti za ukrajinski poraz

Foto: Pexels

Analitik: Trump ne želi odgovornosti za ukrajinski poraz

Spodnji dom ameriškega kongresa, kljub nasprotovanju večinske republikanske stranke, sprejel predlog za obsežno finančno pomoč Ukrajini v višini 60 milijard dolarjev. Predlog, ki sedaj čaka na potrditev v senatu, kjer imajo večino demokrati, in na podpis predsednika Joeja Bidna, predstavlja ključni korak v podpori Ukrajini med njenim konfliktom z Rusijo.

Božo Kovačević, nekdanji veleposlanik v Rusiji in zunanjepolitični analitik, je za RTL podal svoje mnenje o tem, kako lahko ta odločitev vpliva na nadaljnji potek dogodkov. “To je znak, da Amerika ni popolnoma obrnila hrbta Ukrajini. Zato je ta novica iz kongresa dobra novica za predsednika Zelenskega. Dobra novica za predsednika Bidna, ker mu je uspelo premagati ta odpor Američanov,” je povedal Kovačević.

“Pred tem se je posvetoval z republikanskim kandidatom Trumpom, ki očitno ni želel prevzeti odgovornosti za morebiten hiter ukrajinski poraz, ki bi lahko sledil, če Ukrajina zdaj ne bi dobila nekaj pomoči,” pravi Kovačević. “To lahko vpliva na vojno do te mere, da bo Ukrajina brez hujših porazov zdržala do ameriških volitev, po tem pa bo očitno v Ameriki padla končna odločitev, ali predsednika Zelenskega prisiliti v pogajanja z Rusijo ali še naprej vztrajati pri strateškem porazu Rusije, kar pomeni vojaško zmago Ukrajine,” dodaja Kovačević.

Ukrajinske sile zadele rusko reševalno ladjo Komuna v Sevastopolu

Ukrajinske vojaške sile so izvedle uspešen napad na eno od najstarejših ladij ruske črnomorske flote, reševalno ladjo Komuna, v Sevastopolu, ki je ključna vojna baza na okupiranem Krimu.

Dmitro Pletenčuk, tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice, je potrdil, da je ladja Komuna, ki je v uporabi že od leta 1913, v Sevastopolskem zalivu utrpela škodo. “Jasno je, da ladja ni več sposobna opravljati svojih nalog,” je dejal Pletenčuk. Ukrajinske oborožene sile so prek kanala Telegram dodale, da je Komuna ena najstarejših ladij v floti in da je bila pred kratkim vključena v reševalne operacije po potopitvi poveljniške ladje Moskva aprila 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da ta napad simbolizira uspeh ukrajinske vojske pri zadrževanju ruske krimske flote, ki je ključna v teku vojne proti Rusiji, ki traja že skoraj 26 mesecev. Pletenčuk je tudi izpostavil, da so ukrajinske operacije od začetka vojne onesposobile približno tretjino ruske flote.

Mihail Razvožajev, ruski guverner Sevastopola, je priznal, da so ruske sile pred kratkim odbile raketni napad na eno od svojih ladij v pristanišču, pri čemer so padle naplavine povzročile manjši požar, ki so ga hitro pogasili.

[Vir: IndexHr/Hina]; Portal24; Foto: Pexels