Analitiki: Krim bi lahko bil ključ do ukrajinske zmage

ByAna Koren

17. junija, 2024 ,
Napad na Krški most [Zajem zaslona]

Analitiki: Krim bi lahko bil ključ do ukrajinske zmage

Če obstaja kraj, kjer bi Ukrajina lahko zmagala v vojni proti Rusiji, potem je to Krim. Analitiki menijo, da bi se vojna lahko končala točno tam, kjer se je začela – na polotoku Krim, poroča Business Insider.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na začetku leta jasno izpostavil, da bo bitka za Krim in Črno morje igrala osrednjo vlogo v prihodnjih mesecih. Ukrajinski uspeh na Krimu bi bil velik udarec za ruskega predsednika Vladimirja Putina. “Ruski poraz na Krimu ne bi bil samo poraz, ampak tudi ponižanje,” pravi Olga Kvoštunova, sodelavka programa Evrazija in Inštituta za zunanjepolitične raziskave.

Februarja 2014 so ruske sile vdrle na Krim in prevzele nadzor nad polotokom. Do konca marca istega leta je ruska zvezna skupščina uradno ratificirala priključitev polotoka. Vojna v Donbasu se je začela le mesec dni kasneje. Od takrat Ukrajinci polotok smatrajo za okupiranega. Zelenski je dejal, da je treba Krim z mirovnim sporazumom vrniti Ukrajini. V zadnjih nekaj tednih je Ukrajina izvedla vrsto uspešnih napadov na regijo, vključno z letališčem Balbek blizu Sevastopola.

Uspešni ukrajinski napadi

Ukrajinski napadi na polotok “se izkazujejo za uspešne zahvaljujoč temeljitim pripravam in sistematičnemu delu, boljšim zmogljivostim obrambnih sil ter satelitskim in zračnim obveščevalnim podatkom, ki so jih Ukrajini zagotovile zaveznice Nata,” je dejala Elina Beketova, sodelavka za demokracijo v Centru za analizo evropske politike.

Istočasno je Ukrajina uspešno ciljala na rusko črnomorsko floto in uničila njeno močno paradno ladjo Moskva. Maria Snjegovaja, višja sodelavka programa Evropa, Rusija in Evrazija pri Centru za strateške in mednarodne študije, pravi, da je Krim ključen za ruski dostop do Črnega morja in operacije.

Pomembnost Kerškega mostu

Kerški most, ki povezuje celinsko Rusijo z vzhodno obalo Krima, je za Putina eden največjih dosežkov, saj simbolizira “vrnitev” Krima Rusiji. Uničenje mostu bi torej pomenilo hkrati strateško in simbolno zmago Ukrajine ter velik udarec za Putina.

Ukrajina je od začetka obsežne ruske invazije že dvakrat izvedla močnejše napade na most. Mostu Ukrajini doslej ni uspelo uničiti. Predstavniki ukrajinskega generalnega obveščevalnega direktorata so za Guardian povedali, da bo Ukrajina do konca leta tretjič napadla most.

“Krim je ranljiv,” je dejal Frederik Mertens, strateški analitik haaškega Centra za strateške študije. “Rusi imajo razmeroma omejen manevrski prostor na polotoku,” trdi. Snjegovaja dodaja, da si Rusija ne more privoščiti izgube Krima, kar Ukrajini ponuja priložnost, da prihodnjo grožnjo statusu Krima uporabi kot pogajalsko sredstvo v morebitnih pogajanjih.

Če bo Ukrajini uspelo ponovno prevzeti nadzor nad Črnim morjem in si povrniti polotok ali preprosto izvesti dovolj pritiska na ta območja, da bi ogrozila Putina, “bi to lahko pomenilo konec vojne,” je sklenila Beketova.

Portal24; Foto: Zajem zaslona