Analitiki: Pritisk na šibko Golobovo vlado narašča

ByA.K.

20. januarja, 2024 , , , ,
Vlada Foto: Žan Kolman/KPVFoto: Žan Kolman/KPV Vlada RS Flickr

Analitiki: Pritisk na šibko Golobovo vlado narašča

Slovenska vlada pod vodstvom premiera Roberta Goloba je v vedno večji krizi, saj so interesne skupine prepoznale njeno šibkost in se trudijo zagrabiti čim več za svoje koristi, menijo analitiki. Tik pred polovico mandata se ministrska ekipa Goloba bori z odprtimi frontami proti skoraj vsem interesnim skupinam, vključno z delodajalskimi in kapitalskimi združenji ter sindikati javnega sektorja. Poleg tega so se v aferah znašli tako posamezni ministri kot sam premier.

Med številnimi težavami izstopa negospodaren nakup zapuščene poslovne stavbe za sodno palačo, nedorečena nabava 13 tisoč prenosnikov za ministrstvo za digitalno preobrazbo, postopki pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), v katerih je vpleten premier Golob, ter številna nerešena vprašanja z različnimi družbenimi skupinami.

Razkorak med vladno oblastjo in stavkajočimi zdravniki se vsak dan poglobi, pri čemer sodniki že napovedujejo bojkot volilnih opravil pred evropskimi volitvami. Tudi državni tožilci so napovedali stavko, medtem ko del civilne družbe, ki je prej podpiral levosredinske stranke v kampanji pred volitvami, zdaj izraža vse manj simpatij do vlade.

Šibkost vlade

Politolog Marinko Banjac meni, da so številni akterji, vključno z interesnimi skupinami in političnimi nasprotniki, zaznali šibkost vlade: “Prav šibkost vlade, vključno z nizkimi ratingi, je prepoznana. Kar pomeni, da so najrazličnejši akterji začutili možnost, kako izkoristiti to trenutno situacijo za to, da pridobijo določene koristi.”

Goran Novković, gospodarski analitik, opozarja: “Samo da smo imeli individualni egoizem, tukaj pa imamo kolektivni egoizem. Nihče več ne gleda na to, kako vzdržne so javne finance, nihče ne gleda na demografske trende, nikogar ne zanima, kakšne pokojnine bomo imeli v prihodnosti. Vsi samo mislijo, kako bodo nagrabili v tem trenutku čim več zase.” Novković meni, da artikulacije nekaterih interesnih skupin, še posebej Fidesa spominja na tajkunske zgodbe.

Ljudje izgubljajo občutek za dosegljivo prihodnost, saj po mnenju komunikacijskega strokovnjaka Dejana Verčiča iz družbe Herman in partnerji, doživljamo celo razpad družbe. Dodaja, da je povsem racionalno, da vsakdo poskuša reševati sebe, tako na osebni kot na kolektivni ravni. “Posamezni sindikati, posamezni podjetniki in tudi posamezni deli državne uprave pravzaprav jemljejo, kar se da vzeti,” je dejal Verčič in poudaril, da se takšni procesi v družbi sicer pojavljajo v vsaki vladi, vendar običajno proti koncu mandata.

vir; Foto: Žan Kolman/KPV; Portal24