Andreja Kokalj vendarle potrjena za državno sekretarko

Foto: Matija Sušnik/DZ

Andreja Kokalj vendarle potrjena za državno sekretarko

Vlada Republike Slovenije je na zadnji seji za novo državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje potrdila Andrejo Kokalj. Imenovanje je prišlo po tem, ko je pravosodna ministrica Andreja Katič napovedala, da je Kokaljeva, trenutno nadzornica svetnica v službi za nadzor na Komisiji za preprečevanje korupcije, med dvema kandidatkama, ki sta sprva naleteli na nasprotovanje premierja Roberta Goloba… o tem smo podrobneje poročali tukaj.

Premier Golob je ministrici Katič v začetku tedna sicer sporočil, da nobena od prvotno predlaganih kandidatk ne uživa njegove podpore, zahteval pa je predlog novih imen. Ministrica Katič je poudarila, da premierjevo zahtevo vidi kot legitimno odločitev, glede na stanje na ministrstvu za pravosodje.

V nadaljevanju se je zgodil preobrat, ko je vlada v dnevnem redu svoje seje vključila točko o imenovanju Kokaljeve za državno sekretarko. Ministrica Katič in premier Golob sta se pred tem dogovorila, da bosta razpravljala o tem imenovanju ter o drugih aktualnih vprašanjih, ki zadevajo delovanje ministrstva. Med ključnimi temami so poseben zakon za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov in ureditev prostorskih potreb sodišč v Ljubljani.

Ministrica Katič danes po premierjeva pojasnila glede zavrnitve kandidatk za državni sekretarki

Po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob zavrnil predloga ministrici za pravosodje Andreji Katič za imenovanje Aleksandre Spasojević in Andreje Kokalj na mesto državnih sekretark, se bo ministrica danes, po seji vlade, sestala s premierjem v iskanju dodatnih pojasnil za njegovo odločitev.

Aleksandra Spasojević, dolgoletna uslužbenka v državni upravi, in Andreja Kokalj, nadzornica svetnica na Komisiji za preprečevanje korupcije, sta bili ministričini izbranki za podporo njenemu vodstvu na ministrstvu. Kljub temu je premier Golob v ponedeljek sporočil, da kandidatki ne uživata njegove podpore, ter zahteval predlog novih imen… več tukaj.

Težave pri iskanju primernih kandidatov

Gospodarski minister Matjaž Han je pred sejo vlade izrazil težave pri iskanju primernih kandidatov za politične funkcije. Minister Han je poudaril, je danes težko dobiti osebo, ki bi stopila v politiko, načeloma pa velja, da si vsak minister ekipo izbira sam in zanjo tudi odgovarja. “Predsednik vlade in Andreja Katič se bosta morala pogovoriti, a veliko izbire nimamo,” je opozoril minister. Han je poudaril, da izbrani kandidatki nista članici SD, zato mu ni poznano, kje je ovira. “Če je ovira to, da sta bili v prejšnji vladi, ne sme biti. Eni so samo sledili vodstvom ministrstev, eni so pa seveda bili navijači, a mislim, da sta gospe samo sledili delu ministrov,” je ocenil Han.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Matija Sušnik/DZ