Andrzej Duda: Poljska pripravljena sprejeti jedrsko orožje

ByAna Koren

22. aprila, 2024 , , ,
Andrzej Duda [Foto: Wikimedia/Radoslav Czarnecki]

Andrzej Duda: Poljska pripravljena sprejeti jedrsko orožje

Poljski predsednik Andrzej Duda je v ponedeljek izjavil, da je Poljska pripravljena sprejeti jedrsko orožje na svojem ozemlju, kot del strategije Nata za krepitev varnosti na vzhodnem boku alianse, v luči nedavnih ruskih potez v Kaliningradu in Belorusiji. Izjava je bila objavljena v dnevniku Fakt.

Predsednik Duda je poudaril, da bo Poljska podprla takšno odločitev, če se zavezniki skupaj odločijo za takšen korak. “Če se naši zavezniki odločijo za namestitev jedrskega orožja na našem ozemlju v okviru razdelitve jedrskega orožja za krepitev varnosti vzhodnega boka Nata, smo na to pripravljeni,” je dejal Duda.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je odgovoril, da bo Rusija, v primeru namestitve, zagotovila svojo varnost. “Vojaški uradniki bodo analizirali situacijo in sprejeli vse potrebne protiukrepe za zagotovitev naše varnosti,” je dejal Peskov.

Vprašanje namestitve jedrskega orožja je bilo med Poljsko in ZDA že dolgo predmet razprav, o čemer je Duda že večkrat spregovoril. Predsednik, ki se je nedavno vrnil iz obiska v ZDA, kjer se je srečal z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in nagovoril Združene narode, je tudi obiskal Kanado.

V kontekstu naraščajoče vojaške napetosti je Duda izpostavil rusko militarizacijo Kaliningrada in premestitev jedrskega orožja v Belorusijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je junija 2023 potrdil, da je prvo rusko jedrsko orožje že preseljeno v Belorusijo, kar kaže na resnost razmer v regiji.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Radoslav Czarnecki