Angela Merkel prejela Unescovo nagrado za mir

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj na slovesnosti v prestolnici Slonokoščene obale prejela Unescovo nagrado za mir Felix Houphouet-Boigny. Nagrado je prejela za odločitev, da leta 2015 v svojo državo sprejme veliko število beguncev.

“Odbor je želel nagraditi pogumno odločitev, ki ste jo sprejeli leta 2015, da sprejmete več kot milijon beguncev, ko jih je toliko pozivalo k zaprtju Evrope. V tistem trenutku ste bili utelešenje političnega poguma,” je dejala Audrey Azoulay, generalna direktorica Unesca.

“Spoštovanje, varovanje in delitev človekovih pravic z drugimi je naloga vseh nas. Odločili smo se, da bomo ta načela spoštovali v naši migracijski politiki. In to je bilo mogoče le zato, ker so mnogi ljudje zavihali rokave na terenu,” je odvrnila Merklova.

Merklova je sprejela več kot 1,2 milijona beguncev

Merklova, ki je Nemčijo vodila 16 let, je v letih 2015 in 2016 na vrhuncu migrantske krize, za katero je bila kriva vojna v Siriji, sprejela več kot 1,2 milijona beguncev in prosilcev za azil.

“Kljub nasprotovanju javnosti ste se odločili odpreti nemške meje za begunce, ki bežijo s konfliktnih območij. Vse svetovne voditelje ste spomnili na obveznost solidarnosti do vseh ljudi,” je dejal predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara.

Na podelitev te nagrade, ki so jo uvedli leta 1989, je bilo povabljenih približno dva tisoč ljudi. Nagrado so med drugimi prejeli Nelson Mandela, Yasser Arafat, Yitzhak Rabin in Francois Hollande.

Angeli Merkel nagrada za politiko odprtih vrat za begunce 

Nekdanja nemška kanclerka Angeli Merkel zaradi “velikega moralnega in političnega poguma” pri podpori prosilcem za azil oktobra podelili nagrado za politiko odprtih vrat… podrobneje tukaj.

vir Foto: @dominiqueouat Twitter