Anglija po napeti tekmi z Nizozemsko v finalu Eura 2024

Nogomet [Foto: Freepik]

Anglija po napeti tekmi z Nizozemsko v finalu Eura 2024

Anglija je na Westfalenstadionu v Dortmundu dosegla pomembno zmago proti Nizozemski z 2:1 in se drugič zapored uvrstila v finale evropskega prvenstva. Zdaj se bodo v finalu Eura 2024 v Berlinu pomerili s Španijo, kar bo njihov prvi veliki finale na tujem terenu.

Tekma se je začela eksplozivno. Nizozemska je namreč v 7. minuti povedla z zadetkom Xavija Simonsa. Simons je izkoristil napako angleške obrambe in s strelom z roba kazenskega prostora premagal vratarja Pickforda. Anglija se je hitro odzvala in prevzela nadzor nad igro, pri čemer je Harry Kane s svojo energijo in natančnostjo vodil napade svoje ekipe.

V 18. minuti je Kane izenačil z zadetkom z enajstmetrovke, ki jo je dobil po prekršku Dumfriesa. Kane je hladnokrvno zadel v levi spodnji kot in tako Anglijo vrnil v igro. Anglija je nadaljevala s pritiskom, a se je Nizozemska dobro branila. Dumfries je nekaj minut kasneje rešil svojo ekipo pred še enim zadetkom, ko je po slalomu Phila Fodena ustavil žogo tik pred golovo črto.

Nizozemska je imela svoje priložnosti, predvsem ko je Dumfries v 30. minuti po strelu z glavo zadel prečko. Phil Foden je za Anglijo zadel vratnico, nato pa je nizozemski vratar Verbruggen ubranil še en njegov strel. Do konca prvega polčasa sta ekipi upočasnili ritem. Slednje pa je gledalcem omogočilo malo predaha po intenzivnih prvih 35 minutah.

Drugi polčas

V drugem polčasu so Nizozemci prvi prišli do velike priložnosti, ko je Van Dijk s kolenom po nizkem predložku poskusil premagati Pickforda, ki pa je z izvrstno obrambo preprečil zadetek. Oba trenerja sta kasneje v igro poslala sveže moči, vendar je bil tempo precej počasnejši kot v prvem polčasu.

Odločilni trenutek je prišel v prvi minuti sodniškega dodatka, ko je Ollie Watkins z močnim strelom znotraj kazenskega prostora premagal Verbruggena in Angliji zagotovil zmago. “Neverjetno – tedne sem čakal na ta trenutek,” je dejal Watkins, ki je bil v prejšnji sezoni četrti najboljši strelec Premier lige. “Potrebno je bilo veliko trdega dela, da sem prišel sem, kjer sem danes. Dobil sem priložnost in jo izkoristil z obema rokama.”

Anglija se bo zdaj v finalu pomerila s Španijo, kjer bodo poskušali osvojiti svoj prvi naslov na tujem terenu. Kapetan Harry Kane je po tekmi dejal: “Neverjetno težka bo – res težka tekma. Še ena tekma za pisanje zgodovine.” Španija, ki jo vodi Lamine Yamal, bo zagotovo trd nasprotnik. Tekma bo še posebej zgodovinska, saj bo to prva državna tekma za naslov na tujih tleh po letu 1966, ko je Anglija osvojila svetovno prvenstvo, in po porazu proti Italiji v finalu Eura 2020 na Wembleyu.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik