Anglikanska cerkev: Ne bomo dovolili cerkvenih porok istospolnih parov

ByAna Koren

19. januarja, 2023

Anglikanska cerkev: Ne bomo dovolili cerkvenih porok istospolnih parov

Anglikanska cerkev je sporočila, da bo prvič dovolila blagoslove za istospolne civilne poroke, vendar se istospolni pari še vedno ne bodo smeli poročiti v cerkvi. Odločitev je sledila petim letom razprav in posvetovanj o stališču cerkve do spolnosti. Odločitev naj bi bila izpostavljena v poročilu generalni sinodi, ki se bo naslednji mesec sestala v Londonu.

Stališče anglikanske cerkve, da je zakrament zakona omejen na zveze med enim moškim in eno žensko, se ne bo spremenilo. Vendar bi istospolni pari lahko imeli cerkveno bogoslužje s posvetitvenimi molitvami, zahvalami in blagoslovi po tem, ko opravijo civilno poroko ali registrirajo civilno partnerstvo.

“LGBTQI+ osebe so dobrodošle”

Istospolne poroke so v Angliji in Walesu zakonite od leta 2013, a cerkev ob spremembi zakona ni reformirala svojega nauka. Canterburyjski nadškof Justin Welby, duhovni vodja anglikanske cerkve, je priznal, da bo predlagana odločitev “za nekatere predaleč, za druge pa niti približno dovolj”.

“Ta odgovor odraža raznolikost pogledov anglikanske cerkve na vprašanja spolnosti, odnosov in zakonske zveze. Vesel sem te raznolikosti in pozdravljam ta način, kako se odraža v življenju naše Cerkve. Upam, da lahko (odziv) ponudi način, da anglikanska cerkev javno in nedvoumno pove vsem kristjanom, še posebej LGBTQI+ osebam, da ste dobrodošli ter da ste cenjen in dragocen del telesa Kristus,” je dejal Welby.

Cerkev je sporočila, da nameravajo škofje izdati uradno opravičilo LGBTQ osebam za “zavrnitev, izključenost in sovražnost”, ki so jih čutili v cerkvi. Izdali bodo pastoralne smernice svojim duhovnikom in kongregacijam. Prav tako bodo duhovnike in kongregacije spodbudili, naj “brez zadržkov in veselja” sprejemajo istospolne pare.

“Odločitev škofa je vredna prezira”

Nadškof Yorka Stephen Cottrell se je opravičil za “način, kako je cerkev obravnavala LGBTQI+ osebe in tiste, ki jih imajo radi, ki bi morala predvsem vsakogar prepoznati kot dragocenega in ustvarjenega po božji podobi”. Dodal je, da predlagana odločitev ne bo “kar si vsi želijo”, ampak bodo nadaljnje spremembe terjale revizijo zakonodaje, za katere trenutno ni večine.

“Globoko nam je žal in sram. Izkoristiti želimo to priložnost, da začnemo znova v duhu kesanja, ki nas ga uči naša vera. To ni konec tega potovanja, vendar smo dosegli prelomnico. Upam, da lahko te molitve ljubezni in vere zagotovijo način, da vsi slavimo in potrdimo istospolne odnose,” je dejal Cottrell. 

Jayne Ozanne, vidna LGBTQ aktivistka v cerkvi, je dejala, da je škofova odločitev “prezira vredna”. 

“Ne morem verjeti, da nas je pet let bolečine in travme pripeljalo sem. V preteklih letih smo prejeli nešteto opravičil, a nič, kar bi ustavilo škodljivo diskriminacijo,” je zapisala na Twitterju.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Britanska vlada na škotski zakon o spremembi spola vložila veto

Britanska vlada bo blokirala predlog zakona, ki ga je sprejel škotski parlament in ki bi državljanom olajšal spremembo pravnega spola, je dejal škotski sekretar Alister Jack. Britanska vlada je tako prvič uporabila veto na škotski zakon… več tukaj.