Anketa: Mario Draghi v boju za predsednika EU pred Ursulo von der Leyen

Mario Draghi [Wikimedia /Evropski parlament]

Anketa: Mario Draghi v boju za predsednika EU pred Ursulo von der Leyen

Nekdanji italijanski premier Mario Draghi je v nedavni anketi o primernosti za naslednjega predsednika Evropske komisije premagal sedanjo predsednico Ursulo von der Leyen. Boj za najvišji položaj v Evropski komisiji se je izkazala za napeto tekmovanje med von der Leyen in Draghijem, ki je prav tako nekdanji predsednik Evropske centralne banke.

V anketi, ki jo je v zadnjem tednu maja izvedlo podjetje za tržne in družbene raziskave Polling Europe, je skoraj polovica anketirancev menila, da sta oba dobra izbira za vodenje naslednjega kolegija komisarjev. Vendar pa je Draghi z 49 odstotkov podpore nekoliko prehitel von der Leyen, ki je dosegla 47 odstotkov.

Raziskava, ki temelji na več kot 5000 popolnih intervjujih iz vseh 27 držav EU, kaže, da Draghijeva kandidatura uživa širšo podporo med evropskimi volivci. Podpora Draghiju prihaja predvsem iz južne Evrope (59 odstotkov), z močno podporo v njegovi rodni Italiji (68 odstotkov). Nasprotno pa je von der Leyen bolj priljubljena v srednji vzhodni (53 odstotkov) in severni Evropi (54 odstotkov), prav tako pa jo podpirajo volivci v Španiji (56 odstotkov).

Geografsko in politično ravnotežje

Geografsko in politično ravnotežje bosta ključna dejavnika pri določanju paketa najvišjih delovnih mest v EU po volitvah. Ponovni izbor von der Leyen za predsednico Komisije bi lahko omilili z imenovanjem socialista iz južne Evrope za predsednika Evropskega sveta, kot je nekdanji portugalski premier Antonio Costa, navaja Euronews.

Podpora von der Leyen je skoncentrirana predvsem na volivci tradicionalnih strank: krščanskih demokratov, socialistov in liberalcev (70, 62 in 58 odstotkov), medtem ko jo podpirajo tudi volivci Zelenih (55 odstotkov). Vendar pa njena podpora med skrajno desnico in levico pade na 25 oziroma 38 odstotkov.

Mario Draghi ima nekoliko manj podpore med tradicionalnimi skupinami, vendar pa uživa širšo medstrankarsko podporo. Njegova podpora ni nižja od 40 odstotkov v celotnem spektru in dosega solidnih 55 odstotkov med konservativci.

Rezultati ankete nakazujejo, da bi lahko bil Draghi boljša možnost, če po volitvah ne bo jasne večine in če bodo voditelji EU raje imenovali manj razdiralno osebnost. Kljub temu pa bo končna odločitev odvisna od volitev in političnih dogovorov med evropskimi voditelji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Evropski parlament