Anketa razkriva visoko podporo interpelaciji vlade

Po nedavnih razkritjih in političnih pretresih se zdi, da je podpora interpelaciji vlade Roberta Goloba, ki jo je predlagal predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, med Slovenci razmeroma visoka. Po anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla agencija Mediana, 44,3 odstotka vprašanih meni, da je interpelacija celotne vlade upravičena. Med podporniki Socialnih demokratov (SD) se s tem strinja 32 odstotkov vprašanih.

Raziskava, izvedena med 5. in 8. februarjem na vzorcu 720 anketirancev, je pokazala, da je glavni razlog za podporo interpelaciji slabo vodenje vlade (36 odstotkov vprašanih). Sledijo neučinkovitost vlade pri obravnavi stavkovnega vala z 30,9 odstotka, očitki o korupciji pri nakupu stavbe za potrebe sodišč, ki jih je izpostavilo 28,6 odstotka vprašanih, ter odsotnost potrebnih reform, kar je razlog za 26 odstotkov vprašanih.

V luči afere z nakupom stavbe na Litijski cesti, ki je privedla do ponujenega odstopa ministrice za pravosodje iz vrst SD, Dominike Švarc Pipan, in njenih obtožb o zavajanju, je Janša izpostavil potrebo po interpelaciji. Zadevo preiskujejo nacionalni preiskovalni urad in Komisija za preprečevanje korupcije, odstopil pa je tudi generalni sekretar SD Klemen Žibert.

Dodatno je anketa osvetlila stališča glede odgovornosti za odstope ministrov. Večina, 60,4 odstotkov vprašanih, meni, da bi moral o odstopu odločiti predsednik vlade, medtem ko 17,1 odstotka meni, da bi to morala biti odgovornost predlagateljske stranke, in 12 odstotkov, da bi moral o tem odločiti minister sam.

Interpelacija vlade Roberta Goloba odraža trenutno politično napetost in delitve znotraj slovenske javnosti ter izpostavlja vprašanja o vodenju vlade in odgovornosti pri ključnih političnih odločitvah.

[STA]

Foto: Vlada RS Flickr

Portal24