Anketa: velik padec podpore vladi, Gibanju Svoboda in NSi

Foto: Gibanje Svoboda Twitter

 Anketa: precejšen padec podpore vladi in Gibanju Svoboda

V januarski anketi, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je v primerjavi z decembrom opaziti padec podpore vladi in največji vladni stranki. Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno in zelo pozitivno, se je z decembrskih 45 odstotkov znižal na dobrih 36 odstotkov. Gibanje Svoboda bi volilo 29,1 odstotka anketirancev (decembra 34,1).

Raziskavo je za časnik Delo izvedla Mediana od 3. do 5. januarja med 715 polnoletnimi prebivalci, ki predstavljajo reprezentativen vzorec za Slovenijo.

Ste zadovoljni?

Rezultati ankete kažejo, da se je delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo negativno ali zelo negativno zvišal. V tokratni anketi je delež nezadovoljnih znašal okoli 34 odstotkov. Decembra je bil ts delež nekaj več kot 26 odstotkov. Za oceno srednje se je odločilo nekaj manj kot 28 odstotkov vprašanih, nekaj manj kot dva odstotka vprašanih sta odgovorila z ne vem.

Katero stranko bi volili?

Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, je največ sodelujočih še vedno odgovorilo, da Gibanje Svoboda. Druga z 21,7 odstotka ostaja SDS, ki pa bi jo tokrat izbralo za tri odstotne točke več anketiranih kot decembra (18,7).

Podpora se je nekoliko dvignila tudi SD, ki je s 7,1-odstotno podporo (decembra 6,5) na tretjem mestu nasledila NSi. Slednji je podpora padla na 5,5 odstotka (decembra 7,2). Levica na petem mestu je v primerjavi z decembrom pridobila eno odstotno točko in tako zabeležila 4,6-odstotno podporo. Koalicija v državnem zboru ima tako skupaj 40,8 odstotka (decembra 44,2). Opozicija pa 27,2 odstotka (decembra 25,9).

Druge stranke v anketi prejele po manj kot dva odstotka glasov. Delež neopredeljenih ostaja pri 12 odstotkih, 7,6 odstotka sodelujočih pa ni prepričala nobena stranka.

Pahorja je nadomestila Pirc Musarjeva

Na barometru priljubljenosti politikov po več kot desetletju ni več nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja. Na vrhu lestvice ga je tako kot v predsedniški palači nasledila Nataša Pirc Musar. Anketiranci so jo ocenili s 3,19 (decembra 3,10). Pahor se je poslovil z oceno 3,58.

Na drugem mestu je nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar. Na tretjem mestu je premier Robert Golob, ki mu je ocena na lestvici sicer najbolj padla, in sicer iz decembrskih 3,37 na 3,03. V primerjavi s prejšnjim mesecem pa je ocena najbolj zrasla predsedniku SDS Janezu Janši, in sicer z 2,06, na 2,39, a je Janša še vedno ostaja na začelju lestvice.

Statistično značilen padec ocene sta doživela še dva zadnje dni v javnosti pogosto navzoča politika in sicer zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki sta na lestvici na četrtem oziroma šestem mestu. Med njima je na petem mestu poslanec NSi Janez Cigler Kralj.

vir Foto: Gibanje Svoboda Twitter

Ne spreglejte…

Odprto pismo predsedniku Vlade Republike Slovenije

Spoštovani gospod premier dr. Robert Golob!

Žalosten, prizadet in razočaran sem nad vlado, ki jo vodite in ima v njej glavno besedo Gibanje Svoboda, ker ste odredili, da naj se šef bivše Udbe, po kriterijih evropskega demokratičnega parlamenta zločinske organizacije, pokoplje z državniškimi častmi demokratične Slovenije… več tukaj.