Anketa: Zgolj 24 odstotkov vprašanih delo vlade ocenjuje pozitivno

Vlada Foto: Žan Kolman/KPV

Anketa: Zgolj 24 odstotkov vprašanih delo vlade ocenjuje pozitivno

Uradni začetek kampanje za volitve v Evropski parlament, ki se je začel pretekli petek, kaže na zanimive premike v podpori slovenskih političnih strank. Po zadnji anketi časnika Delo je stranka SDS z 23,1 odstotka glasov trenutno v vodstvu, kar je minimalna rast v primerjavi z aprilom, ko so imeli 23 odstotkov podpore.

Gibanje Svoboda se je z 17,3 odstotka uvrstilo na drugo mesto, kar pomeni rast za več kot dva odstotka od aprila. NSi ostaja stabilna z 5,6 odstotka, medtem ko je SD zabeležila rahel padec na 4,8 odstotka.

Pomemben vzpon je zabeležila koalicijska stranka Levica, ki je svojo podporo povečala z 2,9 na 4,8 odstotka. Med zunajparlamentarnimi strankami izstopa Vesna s 4,3 odstotka, kar je več kot dvojna podpora v primerjavi z aprilom, kar bi lahko pripisali njihovim dejavnostim pred evropskimi volitvami.

Manjše stranke kot so SNS, SLS, Resni.ca in Piratska stranka ostajajo pod petodstotnim pragom, ki je potreben za vstop v Evropski parlament, pri čemer so njihove podpore med 1,6 in 2,7 odstotka. Še manjšo podporo imajo Naša prihodnost, Naša dežela in Konkretno, ki so prejele manj kot odstotek glasov.

Neodločenih volivcev ostaja veliko, saj 21 odstotkov anketiranih še ne ve, katero stranko bi podprli, 7,6 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke, en odstotek ni želel odgovoriti na vprašanje, 0,6 odstotka bi volilo drugo stranko, 0,3 odstotka pa bi oddalo prazno glasovnico.

Ocena dela vlade boljša, a večina še vedno kritična

Ocena dela slovenske vlade izboljšuje, kljub temu pa več kot polovica vprašanih delo vlade še vedno ocenjuje kot negativno ali zelo negativno. V majski anketi je takšnih 50,4 odstotka, kar je nekoliko manj kot aprila (51,2 odstotka) in marca (55 odstotkov).

Na drugi strani se je povečal delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot pozitivno ali zelo pozitivno, in sicer na 24,1 odstotka v maju, v primerjavi z 15,7 odstotka v aprilu in 13,6 odstotka v marcu. Srednja ocena dela vlade se je prav tako izboljšala na 2,53 (aprila 2,39).

Državni zbor je v majski anketi prejel srednjo oceno 2,63, kar je prav tako izboljšanje v primerjavi z aprilom, ko je bila ocena 2,53.

Barometer priljubljenosti politikov kaže, da predsednica republike Nataša Pirc Musar že tretji mesec zapored zaseda prvo mesto. Za njo sledita gospodarski minister in predsednik SD Matjaž Han ter poslanec SDS Anže Logar. Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ostaja na četrtem mestu, medtem ko se na deveto mesto uvršča predsednik vlade Robert Golob.

Med politiki, ki so doživeli največje spremembe, izstopa minister za delo Luka Mesec, ki je zabeležil največji skok, čeprav ostaja pri repu lestvice. Največji padec priljubljenosti je medtem doživel predsednik NSi Matej Tonin.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo za uredništvo Dela izvedel med 7. in 10. majem, sodelovalo je 719 ljudi.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Žan Kolman/KPV