Ursula von der Leyen [Foto: EU parlament/Wikimedia]

Antonio Tajani EPP pozval k povezovanju z ECR

Italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani, član stranke Forza Italia, je v intervjuju za La Stampa posvaril konservativce, naj raje poiščejo podporo znotraj Evropske ljudske stranke (EPP) kot pa pri Evropskih konservativcih in reformistih (ECR).

Tajani, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta, je poudaril, da bi moralo biti v Evropskem parlamentu dovolj glasov za potrditev odhajajočega predsednika, vendar bi bilo treba večino razširiti tako, da bi vključevala konservativce in ne Zelenih.

“Volitve so poslale jasno sporočilo, kako pristopiti k zelenim vprašanjem,” je dejal Tajani. “Potrebujemo tretjo pot glede okoljskih zadev, ki ni niti zanikajoča niti ekstremistična, kot sta Greta Thunberg in Frans Timmermans.”

Po Tajanijevem mnenju zavezništvo z Zelenimi ni mogoče. V Italiji je Forza Italia del koalicijske vlade s premierko Giorgio Meloni (Fratelli d’Italia, ECR) in Lego (ID) Mattea Salvinija. Čeprav Tajani meni, da je zavezništvo z Rassemblement National Marine Le Pen “nezdružljivo”, verjame, da je Meloni ključ do oblikovanja nove večine v Evropi.

“Meloni vodi vlado s tremi strankami, ki imajo različne poglede. Mi v Forza Italia podpiramo Ursulo von der Leyen za drugi mandat in na njej bo, da najde sintezo, ki bo predstavljala tudi naše ideje,” je dodal Tajani.

EPP je doslej zavračala pozive okoljevarstvenikov k oblikovanju enotne koalicije po nedavnih evropskih volitvah. Za von der Leyenovo je iskanje podpore pri Zelenih zadnja možnost, če si ne more zagotoviti še enega mandata s podporo socialistov (S&D) in Renewovih liberalcev.

Odhajajoči komisar za okolje Virginijus Sinkevičius, ki je bil na novo izvoljen za evropskega poslanca Zelenih, se je pred kratkim zavzel za most med svojo skupino in desnosredinsko EPP. “Zeleni lahko igrajo pomembno vlogo pri izgradnji močne koalicije, saj imajo dovolj glasov za Komisijo in ambiciozen program,” je dejal.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: EU parlament/Wikimedia