• Ameriški državni sekretar: Pričakujem, da bo vojna trajala še nekaj časa
  • V Belorusiji se je v odsotnosti začelo sojenje opozicijski voditeljici Tihanovski
  • Zelenska kritizirala svetovne voditelje: Množična lakota je žalitev za človeštvo
  • Predsednica Evropske komisije: Ukrajina potrebuje vso vojaško opremo, ki jo lahko uporabi
  • Kazahstan spreminja vizumsko politiko zaradi Rusov, ki bežijo pred mobilizacijo
  • Napovedano je srečanje obrambnih ministrov, ki želijo pritisniti na Nemčijo, naj dobavi tanke
  • Vodja evropske diplomacije: Vojna v Ukrajini nas sili k večjim naložbam
  • Nizozemska Ukrajini pošilja Patriote

Ameriški državni sekretar: Pričakujem, da bo vojna trajala še nekaj časa

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in britanski zunanji minister James Cleverly sta imela tiskovno konferenco, na kateri sta govorila o razmerah v Ukrajini. Cleverly je odpotoval je v Washington, da bi pozval ZDA in kasneje Kanado, naj povečajo podporo Ukrajini. 

Blinken je dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin “poskuša kaznovati države, ki podpirajo Ukrajino”. Dodal je, da si zahodni zavezniki prizadevajo “zagotoviti, da imajo Ukrajinci tisto, kar potrebujejo”. 

“Zima je, še vedno potekajo težki boji, zlasti vzdolž vzhodne fronte. Pričakujem, da bo to žal trajalo nekaj časa. Odločeni smo zagotoviti, da bodo Ukrajinci imeli, kar potrebujejo, in vzeli nazaj, kar so izgubili in se soočiti z rusko agresijo. To se ni spremenilo,” je bil jasen Blinken.

Cleverly je dejal, da je pomembno Ukrajincem zagotoviti “pravo opremo ob pravem času”. Ameriški državni sekretar je omenil proces vstopa Finske in Švedske v zvezo Nato. Opozoril je, da “proces poteka” in da so bili pogovori s Turčijo “zelo produktivni”. 

“Pričakujemo, da bo ta proces napredoval v prihodnjih mesecih,” je sklenil Blinken. Poudaril je, da med članicami Nata obstaja močno soglasje za sprejem teh dveh nordijskih držav v članstvo. Cleverly je dodal, da “popolnoma ne dvomi”, da bosta Finska in Švedska močni zaveznici.

V Belorusiji se je v odsotnosti začelo sojenje opozicijski voditeljici Tihanovski

V Belorusiji se je začelo sojenje v odsotnosti voditeljici opozicije Svetlani Tihanovski, ki živi v izgnanstvu.

Zelenska kritizirala svetovne voditelje: Množična lakota je žalitev za človeštvo

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu pozvala k povečanju mednarodnih prizadevanj v boju proti ruski agresiji in opozorila, da je “žalitev za človeštvo” prisotnost množične lakote. 

Zelenska je zbranim povedala, da ukrajinski starši v solzah gledajo zdravnike, kako poskušajo rešiti njihove otroke, kmetje pa se bojijo vrniti na svoja polja, ki so polna min. Ker je vojna kriva za inflacijo in vse bolj nestabilno oskrbo držav v razvoju s hrano, je Zelenska množično stradanje označil za “žalitev človečnosti in človeške narave”. 

“Ne želimo, da bi bili otroci sveta prisiljeni učiti, kako se zaščititi pred radiacijsko boleznijo,” je dejala ukrajinska prva dama, ko je imela v mislih jedrsko katastrofo v Černobilu leta 1986. Vladne voditelje, direktorje podjetij, ekonomiste, znanstvenike in novinarje, je obtožila, da svojega vpliva ne izkoriščajo dovolj ali pa ga “uporabljajo na način, ki še bolj razdvaja”.

Predsednica Evropske komisije: Ukrajina potrebuje vso vojaško opremo, ki jo lahko uporabi

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozvala zahodne zaveznike, naj “okrepijo” raven vojaške podpore Ukrajini. Von der Leyen je za CNN povedala, da Ukrajina potrebuje “vso vojaško opremo (ki) jo lahko uporabi, vključno z naprednimi sistemi.”

“Močno upam, da bo v Ramsteinu prišlo do velikega premika naprej,” je dodala Von der Leyen glede srečanja obrambnih ministrov, ki bo v petek v Nemčiji. Potrdila je tudi, da trenutno dela na desetem krogu sankcij proti Rusiji.

Kazahstan spreminja vizumsko politiko zaradi Rusov, ki bežijo pred mobilizacijo

Kazahstan je spremenil svoja pravila za vstop tujcev, da bi Rusom, ki se poskušajo izogniti mobilizaciji, otežil vstop in bivanje v državi. Nova pravila naj bi začela veljati 26. januarja. V skladu z njimi bo obiskovalcem, ki ne potrebujejo vizuma, ker prihajajo iz držav Evrazijske gospodarske unije, kamor spada tudi Rusija, prepovedano ostati v Kazahstanu več kot 90 dni v 180-dnevnem obdobju.

Kazahstan je postal ena glavnih destinacij za bežeče Ruse, potem ko je Putin septembra napovedal delno vojaško mobilizacijo. Med slednjo je bilo za boj v Ukrajini rekrutiranih 300.000 vojakov. Po podatkih kazahstanskega notranjega ministrstva je v državo v prvih šestih dneh po tem, ko je Putin 21. septembra razglasil mobilizacijo prišlo približno 100.000 Rusov. 

Številni Rusi so nato zapustili Kazahstan. Zdi se, da so nova pravila namenjena prisili, da tiste, ki ostanejo, zaprosijo za dovoljenje za prebivanje.

Napovedano je srečanje obrambnih ministrov, ki želijo pritisniti na Nemčijo, naj dobavi tanke

Britanski obrambni minister Ben Wallace je napovedal, da se bo ta teden srečal s kolegi iz Poljske in baltskih držav. Njihov skupni cilj bo pritisniti na Nemčijo, da odobri pošiljanje tankov leopard 2 v Ukrajino. 

Sestanek tako imenovane koalicije Leopard držav, ki se zavzemajo za pošiljanje zahodnih tankov v Kijev, bo v četrtek, torej dan pred načrtovanim srečanjem okoli 50 obrambnih ministrov v Ramsteinu v Nemčiji, kjer bodo predvidene prihodnje dobave orožja Ukrajini. se bo razpravljalo. Viri Guardianovega obrambnega ministrstva so povedali, da je bil namen četrtkovega srečanja “spodbuditi Nemce”, če Berlin pred tem ne bo sprejel nobene odločitve. 

Nemški kancler Olaf Scholz bo jutri popoldne nastopil na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Poljski predsednik Andrzej Duda je v Davosu dejal, da je odločitev Berlina, da dovoli izvoz tankov leopard 2, “zelo potrebna”. 

Vodja evropske diplomacije: Vojna v Ukrajini nas sili k večjim naložbam

Vodja evropske diplomacije Josep Borrell je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da morajo države članice EU zaradi vojne v Ukrajini nameniti več za obrambo.

Nizozemska Ukrajini pošilja Patriote

Nizozemska bo v Ukrajino poslala protiraketni obrambni sistem Patriot, je poročala nizozemska tiskovna agencija ANP, ki se sklicuje na premiera Marka Rutteja. Rutte je trenutno v Washingtonu, kjer naj bi se srečal z Joejem Bidnom.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte….

Ljudje v Moskvi za umrle v Dnepru puščajo rože  

Prebivalci Moskve so po tem, ko je v raketnem napadu na ukrajinsko mesto Dnipro umrlo najmanj 40 ljudi, na spomenik v Moskvi položili cvetje.

“Ljudje v Moskvi so mrtvim v Dnepru prinašali rože in igrače,” poroča opozicijski spletni portal Astra. V središču Moskve so postavili spomenik ukrajinski pesnici Lesji Ukrajinki… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Antony Blinken: Vojna bo trajala še nekaj časa”

Komentar: