Anže Lanišek osvojil prestižno tekmo v Garmisch-Partenkirchnu

ByA.K.

1. januarja, 2024
Foto: Zajem zaslona

Anže Lanišek osvojil prestižno tekmo v Garmisch-Partenkirchnu

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je osvojil prestižno tekmo smučarskih skakalcev v Garmisch-Partenkirchnu, pri čemer je dosegel svojo šesto zmago v karieri. 27-letni slovenski as je z odličnimi skoki stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, s čimer je postal prvak na tekmi novoletne turneje.

Po prvi seriji je Lanišek zasedal tretje mesto, saj je pristal pri 136,0 metrih. V finalu se je boril v težkih razmerah in napadel s skokom dolžine 137,0 metrov, kar mu je prineslo zmago. Na drugem mestu je končal japonski skakalec Rjoju Kobajaši, ki je zaostal 3,2 točke, medtem ko je tretje mesto zasedel Andreas Wellinger iz Nemčije s 4,4 točkami zaostanka.

Lanišek je s to zmago dosegel svoje 30. stopničke za zmagovalce v karieri, pri čemer je prvič slavil na tekmi novoletne turneje. “Super. Končno sem se sprostil tudi na tekmi. Res sem užival. Naredil sem dva zelo dobra skoka. Končno mi je uspelo. Res sem pokazal prave skoke, pravega sebe … Lepo, da se je tako odvilo,” je povedal Lanišek za TV Slovenija.

Skupna razvrstitev turneje

Andreas Wellinger, ki je prejšnjo tekmo slavil v Oberstdorfu, še vedno vodi v razvrstitvi turneje, vendar mu Kobajaši diha za ovratnik, saj zaostaja le 1,8 točke. Lanišek se je z zmago povzpel na šesto mesto v razvrstitvi, medtem ko je Peter Prevc trenutno deveti.

Ob tem velja omeniti tudi uspehe drugih slovenskih skakalcev na tej tekmi. Nika Prevc je že v soboto zmagala v izteku skakalnice, medtem ko sta Peter Prevc in Primož Peterka v preteklosti slavila na novoletni dan. Najstarejši od bratov Prevc, Peter Prevc, je bil deveti, pri čemer se je kljub zahtevnim razmeram uspel prebiti naprej in pridobil pet mest.

Timi Zajc je imel v finalu težave v težkih pogojih in končal na enajstem mestu, medtem ko je Lovro Kos zasedel petnajsto mesto. Na tekmi ni nastopil Domen Prevc, ki je bil diskvalificiran v kvalifikacijah zaradi neustreznega dresa.

Slovenski skakalci so na tekmi navdušili s svojimi skoki in zmagami, ter tako nadaljevali uspešno sezono smučarskih skokov.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24