Anže Lanišek zlat na znamenitem Holmenkollnu

ByAna Koren

12. marca, 2023
Anže Lanišek [Foto: EPA]

Anže Lanišek zlat na znamenitem Holmenkollnu

Anže Lanišek je v obeh serijah izstopal z najdaljšima skokoma, s 139,5 metra je izstopal predvsem finalni seriji. Anže je tako zmagal na prvi tekmi smučarskih skakalcev na eni izmed najbolj legendarnih skakalnic na Holmenkollnu nad Oslom.

Zaključek finala v Oslu z Anžetom Laniškom

Na vrh se je Lanišek uvrstil s tretjega mesta po prvi seriji. Drugi je bil vodilni pred finalom, Avstrijec Stefan Kraft, ki je v drugi seriji skočil enajst metrov manj od Laniška in na koncu zaostal za 5,8 točke. Nemec Karl Geiger se je na stopničke prebil s 13. mesta po prvi seriji, in sicer s skokom, dolgim 137,5 metra.

“Lepo sem stopnjeval skoke od treninga skozi tekmo. V prvi seriji sem sam pri sebi ugotovil, kaj še lahko spremenim. Hvala terapevtki, ki mi je danes dala zaupanje, da sem sposoben zmagati. V finalu sem sicer poskušal narediti tudi telemark, a danes na žalost ni šlo,” je po zmagi dejal Anže.

Po tekmi je dodal, da je danes res užival: “Danes sem prikazal super skoke. Sploh drugi je bil res nor, če se lahko tako izrazim. Malo sem se ustrašil pri doskoku, nisem mogel povsem normalno stopiti in pristati. A zmaga je zmaga, res sem užival v svojih skokih.”

Točke so osvojili tudi svetovni prvak Timi Zajc, ki je blestel na treningih in v kvalifikacijah, je bil tokrat 12. V finalu je zdrsnil za dve mesti. Žiga Jelar je bil 17., Rok Masle 21. in Domen Prevc 23.

Lanišek je v prvi seriji edini preskočil 130 metrov (133), a je imel kar enajst točk vetrovnega odbitka, za Kraftom je tako (129,5 m) zaostajal za 1,9 točke. Zajc je pristal pri 124,5 m. Za vodilnim je na desetem mestu zaostajal za 12 točk. Jelar je imel po prvem skoku 15. oceno, Masle 22. in Domen Prevc 28. Izpadel je Lovro

“Zelo, zelo uspešna tekma za Anžeta danes. Zmaga na Holmenkollnu je neki prestiž v smučarskih skokih. Naredil je dva vrhunska skoka, tudi dvakrat je imel dobre razmere, a danes je bila takšna tekma, da si potreboval vse. Njemu se je res lepo poklopilo,” je bil zadovoljen selektor Robert Hrgota.

“Timi je imel dvakrat smolo, a je skakal ‘luštno’. Pohvale gredo tudi Žigi, ki ima zdravstvene težave, a je naredil zelo uspešen rezultat. Vse čestitke tudi Roku za točke. Za nami je lep začetek turneje, verjamem, da se bodo prebudili še preostali in lepo nadaljujemo jutri,” je dodal Hrgota.

Vir Foto: EPA (fotografija je simbolna)