“Rad se pogovarjam z ljudmi in na ta način oblikujem politiko od spodaj navzgor,« je ob napovedi kandidature za predsednika države dejal Anže Logar.

Logar se je za kandidaturo odločil v času, ko je aktualna vlada naročila pregled vseh zaposlitev v javni upravi v preteklih letih in ob problematizaciji nekaterih veleposlaniških imenovanj.

Predsednik republike je najpomembnejša funkcija, ki lahko združi različne poglede in prinese potrebno enotnost slovenske družbe. Je namreč edini funkcionar, ki ima večinsko podporo ter s tem večinsko legitimiteto, da poskuša različne poglede spraviti v smer, ki je dobra za državljane in državljanke Slovenije.

Anže Logar

Kot svoj najpomembnejši prispevek morebitni predsedniški funkciji je Logar izpostavil povezovanje in iskanje skupnega jezika. Prvopodpisana pod vlogo kandidature bo nekdanja evropska poslanka iz vrst SDS-a Romana Jordan. Logar bo kandidaturo vložil z zbiranjem podpisov podpore. Namen tega je že v začetnem delu preveriti, kakšno podporo ima na terenu.

Če bi se postopek zbiranja podpisov močno zavlekel, bi spoznal, da očitno podpore ni.

Anže Logar

Stranka SDS mora na seji sveta stranke Logarjevo kandidaturo še potrditi.

Na predsedniško mesto v Sloveniji ni bil izvoljen še noben kandidat iz desne politične opcije. V demokraciji pa je po Logarjevih besedah splošno sprejemljivo, da se tako stranke kot posamezniki in opcije na različnih ravneh politike izmenjujejo.

“Pred nami so veliki izzivi. Jasno je treba povedati, da mora Slovenija pri vprašanju vojna v Ukrajini od začetka do konca ostati na pravi strani zgodovine. Potem je tukaj vprašanje miru v Evropski uniji, prehrambna in energetska draginja. Vse te dileme terjajo sodelovanje čim širšega spektra in nekoga, ki bo povezoval. Funkcijo predsednika republike je treba maksimalno aktivirati kot vezni člen vseh različnih pogledov. Predsednik republike z večinsko podporo lahko redno sklicuje konference o prihodnosti, hkrati pa ugotovitve teh omizij spravi v življenje prek rednih vrhov slovenske politike.

Anže Logar

Logar pravi, da je njegova  strast zunanja politika. Po zakonu o zunanjih zadevah je predsednik republike drugi v zagovarjanju zunanje politike ob ministru za zunanje zadeve.

Glede na preteklo izkušnjo, širok krog poznanstev in rezultate, ki smo jih dosegli, v tem pogledu lahko zelo aktivno in kvalitetno soprispevam k umeščenosti Slovenije v zunanji prostor.”.

Anže Logar
Kandidature do sedaj

Kandidaturo je že napovedala Nataša Pirc Musar, z njo smo imeli intervju, ki ga lahko preberete tukaj. Prav tako je kandidaturo napovedala podpredsednica Gibanje Svoboda Marta Kos, o tem smo pisali tukaj.

Ob omenjenih so svojo kandidaturo napovedali tudi psihoanalitičarka Nina Krajnik, kočevski župan Vladimir Prebilič in glasbenik Gregor Bezenšek ml..

Danes bo o svojem kandidatu za predsedniške volitve razpravljala tudi stranka SD… več TUKAJ.

Foto: Anže Logar Twitter

By A.K.

Komentar: