Anže Logar odhaja iz SDS in ustanavlja novo stranko

Po včerajšnji redni seji izvršnega odbora Slovenske demokratske stranke (SDS) je prišlo do presenetljivega razkritja. Največja opozicijska stranka v Sloveniji je uradno sporočila, da poslanec SDS Anže Logar načrtuje ustanovitev svoje politične stranke. Ta poteza je sprožila burne reakcije in dvome tako znotraj stranke kot tudi med volivci.

V sporočilu, ki so ga posredovali javnosti, vodstvo SDS jasno izraža svoje razočaranje nad Logarjevo odločitvijo. Poudarjajo, da pričakujejo, da bodo njihovi poslanci spoštovali voljo volilcev in svoj poslanski mandat dokončali znotraj stranke, za katero so volivci oddali svoj glas. Poleg tega so izrazili zaskrbljenost nad prakso ustanavljanja novih strank in preoblikovanjem obstoječih političnih strank sredi mandata, kar povzroča zmedo med volivci.

Izvršni odbor SDS, kljub Logarjevi odločitvi, ni predlagal njegove izključitve iz stranke ali poslanske skupine. Poudarjajo, da bo moral poslanec sam sprejeti končno odločitev, saj po slovenski zakonodaji ni dovoljeno, da bi bil državljan hkrati član dveh političnih strank.

V zaključku sporočila so vodilni v SDS še jasno poudarili, da Logarjeva nadaljnja stališča in nastopi ne bodo več samodejno pripisani stranki, temveč novi stranki, ki se trenutno oblikuje.

Resno sporočilo

Glede na vire N1 v stranki gre za resno sporočilo, ki ni poskus prepričevanja javnosti, temveč želi razjasniti zmedo, ki se je pojavila tako med člani stranke kot tudi med volivci glede Logarjeve vloge in namena.

Odločitev je spremljala obsežna razprava med člani izvršnega odbora SDS, pri čemer je večina podprla sporočilo, predlagano s strani predsednika izvršnega odbora Janeza Janše. Kljub temu so se pojavili tudi glasovi, ki so predlagali bolj radikalen ukrep proti Logarju, medtem ko so nekateri zagovarjali, da se ne bi smelo ukrepati.

Anže Logar je bil do nedavnega predsednik sveta SDS, a je nepreklicno odstopil s tega položaja zadnji teden novembra. To je sledilo njegovi napovedi, izrečeni po porazu v drugem krogu predsedniških volitev pred letom dni, da smo “na začetku nečesa velikega.” Kasneje je ustanovil Platformo sodelovanja in začel organizirati okrogle mize jeseni.

Obžalujem odločitev izvršilnega odbora stranke, ki ji pripadam že več kot 23 let. Mislim, da je prekomerna in nesorazmerna. Naj ob tem poudarim, da glede svojega političnega udejstvovanja zunaj stranke SDS nisem sprejel prav nobene odločitve. To sem večkrat jasno poudaril. V času, ko zaradi nespametnih in škodljivih ukrepov vlade v Sloveniji potrebujemo predvsem dialog in sodelovanje, delitev ni pravi odgovor.

Platforma Sodelovanja ni družbeno – politični projekt, ampak družbeno – koristen poskus vzpostavitve pogojev za dialog v sicer politično razdeljeni Sloveniji. Če želimo kot družba napredovati, bomo morali sodelovati. V to trdno verjamem!

Anže Logar na Facbook

vir; Foto: Polona Avanzo Portal24