Anže Logar podprl spremembe ustave glede imenovanja sodnikov

Državni zbor (DZ) je v ponovljenem glasovanju, po vetu državnega sveta, znova potrdil novele zakonov o zaščiti živali, o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS-ju) in o povračilu glob zaradi neustavnih covidnih odlokov. Poslanci so prav tako sprejeli sklep o začetku postopka za spremembo ustave v zvezi z imenovanjem sodnikov.

Sprejeti sklep o začetku postopka za spremembo ustave je del druge faze ustavnorevizijskih sprememb, skupnega projekta koalicije in Nove Slovenije (NSi). Poslanci so s 61 glasovi za in 25 proti odobrili začetek postopka, ki bo pristojnost imenovanja sodnikov prenesel iz DZ-ja na predsednika republike, hkrati pa bo spremenil tudi sestavo sodnega sveta.

V okviru predlaganih sprememb bo Sodni svet, ki bo odločal o predlogih za imenovanje sodnikov z dvotretjinsko večino glasov vseh članov, povečan na 15 članov. Člane Sodnega sveta bo za šestletni mandat izvolil DZ, pri čemer bodo nekateri člani izbrani izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih uveljavljenih pravnikov.

Poslanec SDS-a Anže Logar je med razpravo izpostavil svojo podporo začetku postopka spremembe ustave. Logar je poudaril, da se strinja s predlogom prenosa pristojnosti imenovanja sodnikov na predsednika republike, a izrazil nestrinjanje glede sprememb v sestavi Sodnega sveta. V skladu z osnutkom ustavnega zakona DZ ne bo več izvolil večine predstavnikov Sodnega sveta, temveč le sedem od petnajstih članov, s čimer Logar ni soglašal.

Osnutek ustavnega zakona in stališča ustavne komisije so bila potrjena s 60 glasovi za in 26 proti, kar omogoča nadaljevanje priprave predloga ustavnega zakona. Te spremembe ustave predvidevajo široko reorganizacijo sistema imenovanja sodnikov in delovanje sodnega sveta, kar bo predvidoma sprožilo razpravo in analizo o vplivu teh sprememb na slovensko sodstvo.

vir Foto: STA

Portal24