Apple bo konkurenci omogočil dostop do svoje brezstične plačilne tehnologije

ByAna Koren

11. julija, 2024 , ,
Apple [Foto: Pixabay]

Apple bo konkurenci omogočil dostop do svoje brezstične plačilne tehnologije

Apple je sprejel zaveze, da bo konkurenci omogočil dostop do svoje brezstične plačilne tehnologije, kar je zadostovalo za odpravo pomislekov Evropske komisije glede konkurence. Komisija je preiskavo začela junija 2020 in ugotovila, da bi izključitev konkurentov iz Apple Pay omejila inovacije in izbiro za uporabnike mobilne denarnice iPhone. Apple naj bi zlorabil svoj prevladujoč položaj s tem, da je konkurenčnim razvijalcem mobilnih denarnic zavrnil dostop do tehnologije “komunikacija bližnjega polja”. Apple je za plačevanje v trgovinah omogočal izključno uporabo Apple Pay.

Banke in drugi potencialni tekmeci so trdili, da je nepošteno, da so prisiljeni uporabljati programsko opremo, ki jo nadzoruje Apple. Januarja letos je Apple predlagal zaveze za obravnavo pomislekov Komisije, ki se je nato februarja posvetovala z bankami in razvijalci aplikacij. Na podlagi povratnih informacij je Apple predlagal dodatne rešitve, kot so možnost sprožitve plačil na drugih certificiranih terminalih ter olajšanje za uporabnike pri nastavitvi privzete plačilne aplikacije.

Podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za konkurenco, je na današnji tiskovni konferenci dejala, da so zaveze zdaj pravno zavezujoče v skladu s protimonopolnimi pravili EU. “Odpira konkurenco v tem ključnem sektorju, saj Applu preprečuje, da bi druge mobilne denarnice izključil iz ekosistema iPhone. Odslej bodo konkurenti lahko učinkovito konkurirali Apple Payu za mobilno plačevanje z iPhonom v trgovinah. Potrošniki bodo imeli na izbiro več varnih in inovativnih mobilnih denarnic,” je povedala Vestagerjeva.

Apple ima čas za uresničitev zavez do 25. julija. Zaveze bodo veljale naslednjih deset let, komisija pa bo spremljala njihovo izvajanje. V primeru neupoštevanja zavez lahko Komisija podjetju naloži globo v višini do 10 odstotkov celotnega letnega prometa.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pixabay