Applova naslednja poteza: iPhone 16 Ultra leta 2024

Apple je z letošnjo predstavitvijo telefona iPhone 15 ohranil obstoječo paleto telefonov, vendar se morda leta 2024 obeta sprememba z morebitnim prihodom telefona iPhone 16 Ultra. Špekulacije kažejo, da Apple razvija superpremium model pametnega telefona z datumom začetka prodaje že leta 2024.

Podobno kot ura Apple Watch Ultra izboljša osnovno uro Apple Watch z vrhunskimi funkcijami, naj bi iPhone 16 Ultra presegel obstoječe modele iPhone Pro. To bo dosegel z obsežnejšim naborom funkcij. Zato bo verjetno dosegel višjo ceno.

Čeprav so govorice še zgodnje, se šušlja, da bi lahko imel iPhone 16 Ultra večji zaslon kot iPhone 15 Pro Max, polprevodniške gumbe in več izboljšav fotoaparata. To je trenutno največ informacij, ki so na voljo.

Razprave o modelu Ultra v seriji iPhonov krožijo že od leta 2022. Bloombergov Mark Gurman je predvideval, da bo takšen telefon sledil uri Apple Watch Ultra “v naslednjih nekaj letih”. Vendar se ta napoved leta 2023 ni uresničila, kljub številnim ugibanjem, da bo Apple svoj telefon Pro Max preimenoval v iPhone 15 Ultra.

Februarja 2022 je Gurman razkril informacije o napredku družbe Apple. Družba se je pripravljala na uvedbo vrhunskega modela Ultra, ki bi se lahko uresničil do leta 2024. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da bodo v model Pro Max vključene ekskluzivne funkcije.

Jeseni 2023 je bil iPhone predstavljen brez predstavitve pričakovanega modela Ultra. Kasnejše špekulacije nakazujejo, da bi bila lahko najbližja možna premiera jeseni 2024. Ta domneva je skladna z Applovim tradicionalnim časovnim vzorcem napovedovanja novih telefonskih naprav v tej sezoni.

Pri tem je treba omeniti, da je Apple občasno spomladi predstavil nove modele iPhone SE. Če se torej podjetje drži svojega običajnega načina lansiranja, bi lahko bil iPhone 16 Ultra predstavljen septembra 2024, skupaj s preostalimi modeli iz serije iPhone 16.

Kako lahko cena iPhona 16 Ultra vpliva na dostopnost za potrošnike

Datum izida telefona iPhone 16 Ultra ostaja neznan, prav tako kot njegov morebitni prihod leta 2024. Ta negotovost se nanaša tudi na cene. iPhone 15 Pro Max je doživel povišanje cene, ki se je letos povzpela na 1199 ameriških dolarjev. To posledično določa predhodno osnovno ceno za prihajajoči iPhone 16 Ultra. To je še posebej pomembno, če bo nadomestil model Pro Max kot Applovo premijsko ponudbo.

Za vzporednico naj povemo, da se cena ure Apple Watch Ultra 2 začne pri 799 USD, kar je 400 ameriških dolarjev več kot pri uri Apple Watch Series 9. Če bi Apple uporabil podobno cenovno strategijo za svoje telefone, bi lahko model Ultra pocenil na 1399 ameriških dolarjev, kar je 400 ameriških dolarjev več od začetne cene iPhona 15 Pro, ki znaša 999 ameriških dolarjev. Čeprav ni najdražji na trgu – Samsungovi in Googlovi zložljivi telefoni imajo ceno 1.799 ameriških dolarjev, bi lahko Ultra zaradi tega ostala zunaj finančnega dosega številnih potrošnikov.

Preudarna predpostavka je, da bo cena telefona iPhone 16 Ultra podobna ceni telefona iPhone 15 Pro Max. Ko se bodo pojavila dodatna ugibanja o cenah, se bo ta domneva prilagodila.

Govorice o iPhonu 16 Ultra kažejo na morebitne bistvene spremembe v zasnovi in zaslonu v primerjavi s predhodniki. Ena od prevladujočih govoric kaže na morebitno spremembo velikosti zaslona s strani družbe Apple. Trenutni model iPhone 15 Pro Max se ponaša s 6,7-palčnim zaslonom. Nasprotno pa bo prihodnji vodilni model morda imel nov, rekorden 6,9-palčni zaslon.

Kakovost zaslona ostaja nespremenjena

Poleg velikosti bi se lahko izboljšala tudi kakovost zaslona. Kljub špekulacijam pred izdajo, da naj bi Apple za povečanje svetlosti uporabil nove Samsungove plošče, iPhone 15 Pro Max ohranja enako največjo zunanjo svetlost 2.000 nitov kot njegov predhodnik, iPhone 14 Pro Max. Zdi se verodostojno, da bo iPhone 16 Ultra morda vseboval bolj svetleč zaslon. Ta trditev pridobi na moči zlasti, če upoštevamo, da ima Google Pixel 8 Pro trenutno zaslon z največjo svetilnostjo 2.400 nitov.

Prav tako bi lahko prišlo do prehoda na drugačno zasnovo. Telefon iPhone 15 Pro ni imel pričakovanih polprevodniških gumbov. Ti gumbi uporabljajo haptično povratno informacijo za označevanje pritiska in imajo manj gibljivih sestavnih delov, ki so nagnjeni k obrabi. Vendar pa bo takšna tehnologija morda vključena v iPhone 16 Ultra. Čeprav se je Apple v preteklosti že soočal s tehničnimi izzivi pri uporabi polprevodniških gumbov v množični proizvodnji, bo te težave morda lahko rešil v prihodnjih modelih. Kljub temu so nekateri analitiki še vedno skeptični.

Zamisel o iPhonu brez gumbov je stara že več let in bi jo lahko uresničili z modelom Ultra. Poleg tega bi lahko na desno stran naprave dodali morebitno novo funkcijo za iPhone 16 Ultra, ki jo MacRumors imenuje gumb “Capture”. Čeprav so podrobnosti skope, bi lahko bil ta gumb namenjen funkcijam fotoaparata in zajemanju vsebine.

Tehnologija fotoaparata iPhone 16 Pro

iPhone 15 Pro Max je imel bistveno izboljšano tehnologijo kamere. Ta model je imel tetraprizemski teleobjektiv, ki je omogočal 5-kratno optično povečavo. Nasprotno pa je iPhone 15 Pro ohranil običajni teleobjektiv s 3-kratno povečavo. V pričakovanju prihodnjih nadgradenj govorice kažejo, da bodo vsi modeli iPhone 16 Pro opremljeni s tetraprismatskim objektivom. Mogoče je, da bo iPhone 16 Ultra uporabljal primerljiv objektiv. Ta objektiv ima lahko izboljšane možnosti povečave, ki so lahko boljše od sedanjih. Poleg tega bi lahko konkuriral 10-kratni optični povečavi, ki je bila odkrita v telefonu Samsung Galaxy S23 Ultra.

Kamera telefona iPhone 16 je bila v zadnjem času predmet ugibanj. Ena od pričakovanih izboljšav je 48 MP tipalo glavne kamere, namenjeno zajemanju več svetlobe. Poleg tega se govori o povečanju ločljivosti ultraširokega fotoaparata na 48 MP. To povečanje števila megapikslov odraža nedavno nadgradnjo, ki jo je Google uvedel v telefonu Pixel 8 Pro, in naj bi vplivalo tudi na iPhone 16 Ultra.

V zvezi s čipovnimi nabori je bil v seriji iPhone 15 Pro predstavljen čip A17 Pro, kar je sprožilo poznejša ugibanja. Pričakovanja so nakazovala, da bo iPhone 16 Ultra potencialno uporabljal vrhunec prihajajoče Applove tehnologije čipov, ki se bo verjetno imenoval A18 Pro. Kljub temu so podatki o tem čipu še vedno skopi. Poročilo iz MacRumorsa navaja analitika Jeffa Pu, ki pravi, da bodo vsi modeli iPhone 16 uporabljali neko različico čipa A18. Zmogljivejši čip A18 Pro naj bi bil namenjen izključno modelom iPhone 16 Pro, ki bi ob predpostavki, da je del ponudbe tudi iPhone 16 Ultra, verjetno vključeval tudi ta pričakovani model.

Modeli iPhone 15 Pro so opremljeni z 8 GB pomnilnika RAM, čeprav Apple običajno ne razkriva specifikacij pomnilnika, temveč jih preverja pri razdiranju naprav. Čeprav je 8 GB veliko, je znano, da imajo nekateri vrhunski pametni telefoni do 12 GB RAM.

Od iPhona 16 Ultra pričakujemo več

iPhone 15 Pro Max v svoji prvi konfiguraciji ponuja 256 GB prostora za shranjevanje podatkov. To posledično ustvarja pričakovanja. Pričakuje se, da bo naslednji iPhone 16 Ultra ponujal vsaj enakovredno možnost shranjevanja.

Kljub govoricam, da Apple razvija lasten modem, je Qualcomm septembra napovedal, da bo do leta 2026 ostal Applov dobavitelj modema. To nakazuje, da bo iPhone 16 Ultra, ki bo predvidoma izšel naslednje leto, uporabljal Qualcommov modem.

Dolgotrajnost baterije je značilnost ure Apple Watch Ultra, ki se ponaša z dvakrat daljšo življenjsko dobo baterije kot standardna ura Apple Watch. Čeprav o življenjski dobi baterije iPhona 16 Ultra ni bilo objavljenih nobenih podrobnosti, je smiselno domnevati, da bo Apple dal prednost čim večji vzdržljivosti baterije.

iPhone 16 Ultra je še višji standard. Nasledil je izjemno izpopolnjen iPhone 15 Pro Max. Slednji ima boljši čipovski nabor, izboljšan teleobjektiv, povečan pomnilnik in podaljšano življenjsko dobo baterije, kar ga uvršča v zenit sodobnih modelov iPhone. Vprašanje, ki je na mestu, je, kako bo Ultra presegel svojega predhodnika?

Ker se govorice o iPhonu 16 Ultra krepijo, je jasno, da Apple razmišlja o takšni napravi. Zdaj je izziv preveriti, ali lahko izdela napravo, ki bo resnično upravičila naziv Ultra.

Vir foto: Pexels Biznis24