April je mesec slovenske zastave – simbol enotnosti in ponosa

ByMiha Kovač

3. aprila, 2024
Foto: Heraldica Slovenica

April je mesec slovenske zastave – simbol enotnosti in ponosa

Društvo Heraldica Slovenica z veseljem napoveduje začetek meseca aprila, ki ga praznujemo kot mesec slovenske zastave. Letošnje praznovanje prinaša pester spremljevalni program, v katerem izstopata odkritje novega spominskega obeležja in tradicionalna menjava zastave v Ljubljani.

V petek, 5. aprila, se bodo zgodili pomembni dogodki, ki še dodatno poudarjajo pomen slovenske zastave v srcih državljanov. Ob 16.00 uri bo na Trgu Republike slovesno odkrito novo spominsko obeležje slovenski zastavi. Sledila bo menjava zastave ob 16.30 uri na Wolfovi ulici 8, kjer stoji obeležje slovenski narodni zastavi. Ta dogodek je še posebej pomemben, saj je Društvu Heraldica Slovenica uspelo doseči, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine januarja letos vpisal obeležje na Wolfovi ulici v register kulturne dediščine, kar obeležju daje ustrezno pravno-formalno zaščito.

Nedelja, 7. aprila, bo prav tako dan za zgodovinske dogodke, saj bo ob 14.00 uri potekala tradicionalna proslava ob dnevu slovenske zastave pri Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah. Osrednji govornik proslave bo brigadir Uroš Paternus, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske. To letos še posebej praznujemo, saj obeležujemo 150-letnico prvega izobešanja slovenske zastave, dogodka, ki je močno prispeval k politični emancipaciji slovenskega naroda.

April – mesec slovenske zastave

April prinaša posebno praznovanje za Slovenijo – rojstni dan slovenske zastave, simbola narodne opredelitve in državotvornosti, ki je s svojimi tremi barvami in dodatkom grba postala najbolj prepoznaven državni simbol osamosvojene in svobodne Republike Slovenije. Slovenska zastava odseva sporočila povezovanja, domoljubja, enotnosti in narodne zavednosti. Njena sprejetost med Slovenci doma in po svetu je izrazita, saj jo izseljenci in njihovi potomci ponosno izobešajo kot povezavo s svojimi koreninami.

Društvo Heraldica Slovenica, ki že leta spodbuja izobešanje slovenske zastave, zlasti med prazniki ali celo skozi celo leto, ter zagovarja njeno pravilno uporabo, je svoje poslanstvo nadgradilo. Praznovanje dneva slovenske zastave se tako razširja na celoten mesec, s ciljem širše ozaveščenosti o pomenu narodnih simbolov. Organizacija poudarja, da slovenska zastava predstavlja skupno državo vseh njenih državljanov, ne glede na politično pripadnost, etnično ozadje ali osebne okoliščine.

Praznovanje meseca slovenske zastave je priložnost za ponovno potrditev vrednot, kot so enotnost in narodna zavednost, ki so ključne za oblikovanje slovenskega naroda in osamosvojitev države. Prav tako je to priložnost za zavezanost naslednjim generacijam, da slovenska zastava ostane simbol blaginje in enotnosti Slovenije.

Cilji meseca slovenske zastave

 • Cilj meseca slovenske zastave je izboljšati zavedanje, da imamo lahko slovensko zastavo izobešeno skozi vse leto.
 • Cilj meseca slovenske zastave je izboljšati zavedanje o tem, da je potrebno z našimi simboli ravnati spoštljivo.
 • April je tisti mesec, ko praznujemo tudi dan slovenske zastave.
 • Slovenska zastava je zastava vseh državljanov Republike Slovenije ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.
 • Slovenska zastava simbolizira izjemno enotnost, ki je bila dosežena v postopku osamosvajanja.
 • Slovenska zastava simbolizira našo samostojnost, neodvisnost in suverenost.
 • Slovenska zastava simbolizira vse vrednote, ki smo jih zapisali v ustavo in za katere smo se pripravljeni zavzemati.
 • Slovenska zastava nas združuje in ne razdvaja.
 • Slovenska zastava je zastava naše države in ne zastava aktualne oblasti.
 • Slovenija, kot mlada država, potrebuje aktivno gradnjo zavesti o državnih simbolih.
 • Slovenska zastava je simbol naše enotnosti, naše moči, misli in odločnosti nas vseh kot naroda.
 • Slovenska zastava predstavlja upanje, svobodo, pravico in demokracijo.

[Vir: Heraldica Slovenica]; Portal24; Foto: Heraldica Slovenica