Arabske države in ZDA proti širjenju bližnjevzhodnega konflikta

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je med svojim nedavnim obiskom v arabskih prestolnicah zagotovil, da “arabske države ne želijo širjenja trenutnega konflikta.” Izjavo je podal v Kairu pred odhodom v Izrael, kjer se napetost med Izraelom in Hamasom ter drugimi regionalnimi silami še naprej stopnjuje.

Blinken je opozoril, da “nihče ne bi smel prilivati olja na ogenj”, ob tem pa izpostavil rastoče nasilje na izraelsko-libanonski meji in zaskrbljenost glede možnosti regionalizacije trenutnega spopada. Med svojim obiskom je ameriški državni sekretar izpostavil, da arabske prestolnice “uporabljajo lastne kanale, da zagotovijo, da se to ne zgodi.”

Evropska unija je v skupni izjavi v nedeljo poudarila “pravico Izraela, da se brani v skladu s humanitarnim in mednarodnim pravom pred napadi Hamasa.” EU je ponovno potrdil pomen zagotavljanja humanitarne pomoči in je pripravljen sodelovati z vsemi partnerji, da bi zagotovili, da pomoč ne pride v roke terorističnim organizacijam.

Blinken je med svojim obiskom v Kairu tudi potrdil, da je prepričan v prehod humanitarne pomoči iz Egipta v Gazo. Poudaril je odprtje Rafaha, egiptovskega terminala na meji z Gazo, ki je ključno za dostavo nujne pomoči.

Strah

Po drugi strani voditelji Arabske lige in Afriške unije opozarjajo, da bi lahko izraelska vojna ofenziva v Gazi privedla do genocida. Ob tem pozivajo mednarodno skupnost k ukrepanju.

V Izraelu je število žrtev zaradi ofenzive teroristične organizacije Hamas od 7. oktobra preseglo 1400, po podatkih iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Palestinsko ministrstvo za zdravje pa je sporočilo, da je bilo zaradi izraelskih napadov v Gazi ubitih najmanj 2450 Palestincev.

Na Sinajskem polotoku v Egiptu medtem čakajo prve pošiljke humanitarne pomoči za Gaza, medtem ko v Londonu potekajo bdenja v spomin na izraelske žrtve. Izraelski obrambni minister Yoav Gallant pa je zagotovil, da Izrael “ne želi vojne na meji z Libanonom.”

V tej napeti situaciji, kjer se število žrtev povečuje, upanje ostaja na mednarodni diplomaciji, ki bi lahko prinesla trajno rešitev za Bližnji vzhod.

vir Foto: NextaTV X Portal24