Arčon zanikal, da bi premier zahteval, da novi predsednik SD-ja sedi v vladi

Matej Arčon [Foto: Žan Kolman/KPV]

Arčon zanikal, da bi premier zahteval, da novi predsednik SD-ja sedi v vladi

Po bližajočem se kongresu in napovedani menjavi vodstva stranke Socialnih demokratov (SD) se napovedujejo ključni pogovori o prihodnji sestavi ministrske ekipe in nadaljnjih korakih v koaliciji. Uradni govorec vlade, Matej Arčon, je na novinarski konferenci poudaril, da pričakovanja predsednika vlade glede sestave vladne ekipe niso vplivala na odločitve stranke. “Zagotovim vam lahko, da to ni bila zahteva predsednika vlade, da predsednik (stranke SD, op. n.) sedi v vladi,” je dejal Arčon, s čimer je odgovoril na ugibanja o možnih zaostrovanjih v koaliciji.

V. d. glavnega tajnika SD-ja, Matevž Frangež, je izpostavil, da bo stranka po kongresu nadaljevala s pogovori o ključnih izzivih in kadrovskih vprašanjih. “Vsako politično vprašanje je mina, ki lahko eksplodira, a pomembnejše od tega, kje kdo sedi, je delo, ki ga opravljamo,” je poudaril Frangež.

Kongres bo potekal naslednjo soboto

Pred kongresom stranke, ki bo potekal naslednjo soboto, so se za vodilne položaje v stranki potegovali trije kandidati: vodja poslancev Jani Prednik, ajdovski župan Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez. Nobeden od njih trenutno ne zaseda ministrskih položajev v vladi, kar je v luči preteklih preferenc, da morajo vladne pozicije zasedati tudi vodje koalicijskih strank, sprožilo razpravo znotraj SD-ja.

Kandidati so doslej zanikali možnost kakršnih koli menjav v obstoječi ministrski ekipi SD-ja, vztrajajo pa, da bodo tudi po kongresu nadaljevali z opravljanjem svojih dosedanjih funkcij. Govorec vlade Arčon je ob tem izrazil željo, da kongres poteka v duhu izbire najboljših kandidatov za vse organe stranke, hkrati pa poudaril, da odločitve kongresa ne bi smele vplivati na delovanje vlade.

“Pomembno je, da SD izpelje kongres, da bomo imeli sogovornike, ki bodo potrjeni s strani kongresa, in da bomo nadaljevali pogovore, kako in na kakšen način bo vlada funkcionirala v bodoče ter kako in na kakšen način bo stranka SD vključena v delo vlade,” je zaključil Arčon, s čimer je nakazal na pomembnost nadaljnjega sodelovanja in dialoga znotraj koalicije.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Žan Kolman/KPV