Aretirali namestnika ukrajinskega ministra, sumijo ga prejemanja podkupnine

Aretirali so namestnika ukrajinskega ministra za infrastrukturo Vasila Lozinskega, sumijo ga poneverbe sredstev, namenjenih za obnovo poškodovane infrastrukture v državi.

Po razkritju medijev, da naj bi bila podpisana pogodba z napihnjenimi cenami, so na ministrstvu za obrambo uvedli notranjo revizijo.

“Kabinet ministrov Ukrajine odredi razrešitev VM Lozinskega s položaja namestnika ministra za razvoj skupnosti, ozemelj in infrastrukture Ukrajine,” je na Telegramu zapisal ukrajinski premier Denis Šmigal. 

Preiskava, ki jo je izvedel ukrajinski nacionalni protikorupcijski urad (NABU), je razkrila, da so bila poneverjena javna sredstva v zimskih mesecih namenjena alternativnim virom energije. Ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo je aretacijo Lozinskega potrdilo na svoji Facebook strani. Po podatkih NABU je Lozinski obtožen prejemanja 400.000 dolarjev podkupnin. 

Kaj je pokazala preiskava?

NABU pravi, da je bilo lani poleti za zagotavljanje alternativnih virov energije, toplote in vode prebivalstvu v zimskem času zaradi razmer, ki jih je povzročilo uničenje kritične infrastrukture namenjenih približno 49 milijonov dolarjev.

“Preiskava je pokazala, da so se številni uradniki centralne in regionalne izvršne oblasti odločili poneveriti del javnih sredstev. Da bi to dosegli, so v tajnem dogovoru s skupino posrednikov zagotovili, da so bile pogodbe o javnih naročilih sklenjene s poslovnimi subjekti, katerih cena je bila ocenjena na skoraj 7,6 milijona dolarjev.

“Opravljena je bila vrsta preiskav. Med preiskavami so v pisarni poslovneža našli in zasegli 920.000 ukrajinskih grivn in 38.700 dolarjev. Prav tako je bil ponoči pridržan eden od članov organizirane kriminalne združbe, ki je poskušal prestopiti državno mejo in zapustiti Ukrajino,” so sporočili iz NABU.

Do premik v boju s korupcijo prihaja, ko se Ukrajina po ruskih napadih na njene energetske objekte sredi zime sooča s pomanjkanjem električne energije.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Romunski zdravnik v enem tednu prejel kar 62 podkupnin

V Romuniji je bil pridržan vodja onkološkega oddelka bolnišnice, obtožen je, da je od onkoloških bolnikov v enem tednu prejel 62 podkupnin. Po preiskavi ordinacije in službenega vozila so policisti sporočili, da so našli dokaze o 64 dejanjih podkupovanja, od tega se jih je 62 zgodilo zgolj v enem tednu decembra lani.

Zdravnik naj bi od rakavih bolnikov prejemal podkupnine v višini 10, 20 in 40 evrov. Poleg denarja so mu dajali še hrano in sladkarije… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Aretirali namestnika ukrajinskega ministra, sumijo ga prejemanja podkupnine”

Komentar: