Aretirali sina razvpitega mamilarskega vodje El Chapa

ByAna Koren

6. januarja, 2023

Aretirali El Chapovega sina, na ulicah kartelskega mesta divja vojna

V Culiacánu, so aretirali sina razvpitega mehiškega mamilarskega vodje El Chapa, so sporočili mehiški uradniki. Istočasno je državo zajelo nasilje brez primere.

Mehiške oblasti so v zgodnji jutranji operaciji v Culiacánu, prijele sina mamilarskega vodje El Chapa, so sporočili trije mehiški vladni uradniki. Culiacánu je mesto na severozahodu države, ki je že dolgo domača baza kartela Sinaloa. Uradniki, ki sicer niso bili pooblaščeni, da bi javno govorili o napadu, so povedali, da so varnostne sile aretirale Ovidia Guzmána Lópeza, sina Joaquína Guzmána Loere, razvpitega kriminalnega kralja, znanega kot El Chapo.

Guzmána Lópeza so premestili v vojaško oporišče v Mexico Cityju. Po aretaciji El Chapovega sina, ki je tudi sam pomemben vodja kartela, se mehiška vlada pripravlja na razglasitev zmage v boju proti nasilju. V zadnjih mesecih je v tej državi izbruhnila epidemija nasilja, ki velja za najbolj smrtonosno v novejši zgodovini.

Kaos na ulicah Culiacána

Oborožene tolpe so se na napad, ki ga je ukazala vlada, odzvale z zažiganjem vozil in blokiranjem glavnih cest, ki vodijo iz mesta. Video posnetki na družbenih omrežjih prikazujejo goreče avtobuse in tovornjake. Na Twitterju so se pojavili številni posnetki streljanja in policijske racije. 

https://twitter.com/AreYouAwaQe/status/1611083458243342336?s=20&t=74g8rHyRz_ArOTThLJq8Xw

Do streljanja je prišlo tudi v bližini letališča. Slednje je na Twitterju potrdilo, da je zaradi varnosti zaprto. Ena letalska družba je sporočila, da je bilo eno od njenih letal med streljanjem zadeto, medtem ko so bili potniki na krovu. Zabeležene so bile tudi kraje avtomobilov.

“Culiacán je puščava,” je dejal uradnik. “Rdeči križ je razpršen po mestu, prav tako gasilci.”

Župan Juan de Dios Gamez je na Twitterju potrdil, da zvezne oborožene sile že od zore izvajajo operacijo v Culiacánu.

Zgodovina bežanja pred oblastmi

Družina Guzmán ima dolgo zgodovino bežanja pred mehiškimi oblastmi. El Chapo je dvakrat pobegnil iz zapora. Zvezni tožilci v Združenih državah pravijo, da sta njegova sinova pomagala organizirati njegov zloglasni pobeg iz strogo varovanega zapora leta 2015 skozi skoraj dva kilometra dolg tunel iz prhe v njegovi celici.

Ameriški odvetnik Guzmana Lópeza Jeffrey Lichtman, ki je zastopal tudi njegovega očeta, ni želel komentirati aretacije. Uradniki ameriškega pravosodnega ministrstva, ki je leta 2019 obtožilo Guzmana Lopeza in enega od njegovih bratov, niso želeli komentirati, ali so tožilci zahtevali izročitev. Oktobra 2019 so varnostne sile izvedle racijo v Culiacánu, pridržale El Chapovega sina Guzmána Lópeza. Guzmana so po tem izpustili, saj so oboroženi napadalci kartela streljali z avtomatskimi puškami po mestu, zažigali avtomobile in za talce vzeli pripadnike varnostnih sil.

Foto: Zajem zaslona Vir