Argentinska vlada se je umaknila iz BRICS-a

Javier Milei Foto: Wikimedia Vox España

Argentinska vlada se je umaknila iz BRICS-a

Argentinska vlada je uradno umaknila članstvo svoje države iz skupine nastajajočih gospodarstev BRICS, ki naj bi se začelo v začetku januarja. Odločitev je bila sporočena v pismu novega, ultraliberalnega predsednika Javierja Mileija, ki je svojo odpoved uradno napovedal državam članicam BRICS – Braziliji, Rusiji, Indiji, Kitajski in Južni Afriki.

V pismu, ki so ga objavili tamkajšnji mediji, je Milei pojasnil, da se “zunanjepolitično stališče njegove vlade, ki jo vodi že nekaj dni, v mnogih primerih razlikuje od tistega prejšnje vlade.” Zato bo nova argentinska vlada “preučila nekatere prejšnje odločitve”.

Milei je svojo funkcijo prevzel v začetku decembra po zmagi na volitvah, pri čemer je obljubil radikalne spremembe v gospodarstvu in politiki. Na avgustovskem vrhu BRICS v južnoafriškem mestu Johannesburg je bila napovedana širitev skupine za šest novih članic, med katerimi je bila tudi Argentina.

Zavezništvu pomembnih gospodarstev v vzponu naj bi se 1. januarja 2024 pridružili še Savdska Arabija, Iran, Združeni arabski emirati, Egipt in Etiopija. Takratni argentinski predsednik Alberto Fernández je pozdravil članstvo glede na geopolitične in gospodarske izzive, s katerimi se sooča njegova država.

Po besedah argentinske zunanje ministrice Diane Mondino gre za ideološko in praktično odločitev. “Cilj BRICS je trgovina z državami, s katerimi že imamo dogovore,” je dodala. Mileijeva vlada si bo zato prizadevala za “intenziviranje dvostranskih odnosov” s petimi sedanjimi članicami BRICS, kot je navedeno v pismu.

vir; Foto: Wikimedia Vox España; Portal24