Argentinski predsednik Alberto Fernandez je včeraj pozval k enotnosti. Protestniki pred predsedniško palačo kritizirajo vlado zaradi naraščajoče inflacije in velikega državnega dolga.

Levosredinski predsednik se sooča z naraščajočo željo skrajne levice, ki je del vladajoče koalicije, po več državne porabe. Z večjo porabo želijo ublažiti visoke ravni revščine in inflacije. V zadnjem mesecu sta njegov kabinet zapustila dva ključna zmerna zaveznika.

Argentina je, velika proizvajalka soje in koruze. Spopada pa se z več kot 60-odstotno inflacijo, velikim pritiskom na peso in skokovitimi stroški uvoza plina, ki izčrpavajo že tako šibke devizne rezerve. Fernandez je v govoru ob obletnici razglasitve neodvisnosti Argentine pozval k enotnosti in prosil različne politične smeri, naj si prizadevajo za to.

Dejal je, da država potrebuje gospodarsko odgovornost z nizkimi deviznimi rezervami in naraščajočo svetovno inflacijo, ki resno škodi lokalnemu gospodarstvu.

“Moramo iti po poti do fiskalnega ravnotežja in stabilizirati valuto.”

Alberto Fernandez

Argentina, ki se z gospodarsko krizo ubada že več desetletij. V začetku tega leta je z Mednarodnim denarnim skladom sklenila dogovor o posojilu v višini 44 milijard dolarjev. S tem posojilom so želeli nadomestiti propadli program iz leta 2018. Mnogi za zaostreno gospodarsko politiko zdaj krivijo IMF.

Deli vlade, tudi podpredsednica Cristino Fernandez de Kirchner, so k večji porabi sredstev pozvali v namen ublažitve vpliva covida in vojne v Ukrajini.

Šrilanka

Množice protestnikov so se zbrale tudi v Kolombu, prestolnici Šrilanke. Protestirajo zaradi nezadovoljstva zaradi hude gospodarske krize, ki pesti državo. Demonstranti zahtevajo odstop predsednika države in premierja. Po najnovejših poročilih iz Kolomba je premier pripravljen ugoditi pri eni od zahtev… več tukaj.

Foto: AP

By A.K.

Komentar: