Arheologi odkrili 3500 let staro egipčansko “Knjigo mrtvih”

ByAna Koren

2. novembra, 2023 ,
Mumija, najdena na najdišču Tuna al-Gebel_Foto_Egiptovsko ministrstvo za turizem in starinMumija, najdena na najdišču Tuna al-Gebel_Foto_Egiptovsko ministrstvo za turizem in starin

Arheologi odkrili 3500 let staro egipčansko “knjigo mrtvih”

V zadnjem razburljivem odkritju, ki odpira vpogled v starodavno egiptovsko verovanje in obrede smrti, so arheologi na pokopališču Tuna al-Gebel v osrednjem Egiptu odkrili staroegipčansko “Knjigo mrtvih”. Ta dragoceni zvitek, dolg med 13 in 15 metrov, je bil namenjen pokojnikom, da bi jim pomagal v njihovem posmrtnem življenju.

Takšni zvitki so bili običajni del pokopov v starodavnem Egiptu, saj so verjeli, da so uroki v njih služili kot nekakšno nadnaravno potovalno zavarovanje za pokojnike. Sara Cole, pomočnica kustosa na oddelku za starine v muzeju J. Paul Getty, je povedala: “Obeski v teh zvitkih so bili ključni za varnost pokojnikov v njihovem potovanju skozi onostranstvo.”

Obiskovalci pokopališča so se lahko čudili tudi mumijam, med katerimi je izstopala mumija Ta-de-Ise, hčerka velikega duhovnika. Nekatere mumije so bile še vedno v okrašenih sarkofagih, poleg njih pa so našli alabastrne posode, v katerih so bili shranjeni organi, in na tisoče amuletov.

Starodavni Egipčani so verjeli, da pot skozi onostranstvo ni enostavna, zato so pokojnike opremili s knjigo mrtvih, ki je vsebovala navodila in uroke za varno potovanje. Za izdelavo takšnih zvitkov je bilo treba vanje napisati ime pokojnika, da so imeli učinek v posmrtnem življenju. Bogatejši posamezniki so lahko celo izbirali pisane uroke, kar je pomenilo, da so bili ti zvitki popolnoma unikatni.

Knjiga mrtvih je sestavljena iz različnih verskih in magičnih besedil ter ilustracij, ki so jih pokopali skupaj s pokojnikom. Čarovnije in uroki v njej so služili različnim namenom, vključno z zagotavljanjem mističnega znanja, varovanjem pred sovražnimi silami ter vodenjem skozi podzemlje.

To odkritje predstavlja izjemno pomembno najdbo za raziskovalce in navdušence nad starodavno egiptovsko kulturo, saj razkriva še en delček skrivnostnega sveta njihovega verovanja in obredov ob smrti.

vir

Foto:

Portal24