Arheologi so na gradbišču blizu Meride na mehiškem polotoku Jukatan kjer gradijo industrijski park odkrili ruševine starodavnega majevskega mesta. Mesto je polno palač, piramid in trgov.

Arheologi so povedali, da ima najdišče, imenovano Xiol, značilnosti majevskega stila Puuc. Stil je pogost na južnem polotoku Jukatan, v bližini Meride pa redek.

“Mislimo, da je tukaj živelo okoli 4000 ljudi,” je dejal Carlos Peraza, eden od arheologov, ki je vodil izkopavanje mesta. Ocenjujejo, da je bilo mesto naseljeno od 600 do 900 po našem štetju.

“V teh velikih palačah so živeli ljudje iz različnih družbenih slojev. Duhovniki, pisarji, tudi navadni ljudje, ki so živeli v majhnih stavbah,” je dejal Peraza.

Raziskovalci so odkrili tudi bližnja grobišča odraslih in otrok. Pokopani so z orodjem, darili in drugimi predmeti iz obsidijana in kremena.

Na tem območju so odkrili tudi ostanke morskega življenja, kar kaže, da so prebivalci mesta svojo kmečko prehrano dopolnili z ribolovom ob bližnji obali.

Xiol so odkrili po začetku gradnje industrijskega parka. Po besedah ​​lastnikov zemljišča bodo arheološki ostanki ohranjeni.

Vir: Reuters

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: