Ariane 6: Evropski korak v vesoljsko prihodnost

ByAna Koren

9. julija, 2024 ,
Ariane 6 [Foto: Zajem zaslona]

Ariane 6: Evropski korak v vesoljsko prihodnost

Evropska vesoljska industrija je pred pomembnim preizkusom, saj se nosilna raketa Ariane 6 pripravlja na svojo prvo plovbo. Po skoraj desetletju razvoja in številnih zamudah se pričakuje, da bo Ariane 6 postavila Evropo na zemljevid izstrelitev satelitov in omogočila neodvisen dostop do vesolja. Kljub velikim pričakovanjem pa ostaja vprašanje, ali bo raketa uspela konkurirati močnemu SpaceX-u Elona Muska.

Prva izstrelitev Ariane 6 bo potekala iz evropskega vesoljskega pristanišča v Kourouju v Francoski Gvajani 9. julija. Ljubitelji vesoljskih poletov bodo lahko dogodek spremljali v živo na YouTubovem kanalu Evropske vesoljske agencije (ESA) od 19.30 CEST. Vzlet je načrtovan za 20:00 CEST, pri čemer bo celoten proces trajal štiri ure.

Možne težave pri poskusnem zagonu

Pri prvih poletih gre lahko marsikaj narobe, kar potrjuje zgodovina. Leta 1996 je prva raketa Ariane 5 eksplodirala že po 40 sekundah po vzletu. Statistično gledano, imajo tovrstni poskusi visoko stopnjo napak. Generalni direktor ESA, Josef Aschbacher, je maja izpostavil, da obstaja 47-odstotna verjetnost, da prvi let ne bo uspel ali da se ne bo zgodil po načrtih.

Prvotna izstrelitev je bila načrtovana za leto 2020, vendar so se pojavile tehnične težave, pandemija COVID-19 in vojna v Ukrajini, ki so vse skupaj dodatno zapletle. Vojna je imela velik vpliv, saj je Evropa morala prekiniti vesoljske vezi z Rusijo.

Razlike med Ariane 5 in Ariane 6

Ariane 5 se je julija 2023 upokojila po 27 letih uspešnega delovanja, vključno z misijami ESA na komet Rosetta, Merkur in Jupiter. Nova raketa Ariane 6 naj bi nadomestila svojega predhodnika in bila bistveno cenejša. Kljub temu se pojavljajo kritike, da ni ponovno uporabna, kar jo postavlja v slabši položaj v primerjavi s SpaceX-om, ki uporablja sisteme za večkratno uporabo.

Elon Musk je maja na konferenci Viva Tech v Parizu poudaril, da “vsaka raketa, ki ni ali večinoma ni ponovno uporabljena, ne bo preživela,” kar pomeni, da brez ponovne uporabe za podjetje ni stroškovno učinkovito.

Tehnične specifikacije Ariane 6

Ariane 6 bo izdelana v dveh različicah. Prva, srednje težka Ariane 62, bo lahko nosila 10,3 tone tovora v nizko zemeljsko orbito in 4,5 tone v geostacionarno prenosno orbito. Stala bo 75 milijonov evrov. Druga različica, Ariane 64, bo težka 870 ton in bo lahko izstrelila 21,6 tone v nizko Zemljino orbito ter 4,5 tone v geostacionarno prenosno orbito. Ta različica bo stala 115 milijonov evrov, kar je precej več od SpaceX-ovega Falcona 9, ki stane 67 milijonov dolarjev.

Prva izstrelitev bo različica Ariane 62, ki bo v vesolje ponesla devet CubeSatov. Slednje so majhni sateliti, ki jih bodo zagotovila evropska podjetja in raziskovalne ustanove. Pri razvoju Ariane 6 je sodelovalo trinajst evropskih držav, na čelu s Francijo.

Čeprav trenutno ni načrtovano, da bi Ariane 6 prevažala posadko, je Toni Tolker-Nielsen, direktor ESA za vesoljski promet, dejal, da bi to lahko postala možnost z nekaj spremembami. Varnostni sistemi za kapsulo bi omogočili varen prevoz ljudi, vendar bo vsaka odločitev o tem v rokah držav članic ESA.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona