ARSO izdal oranžno vremensko opozorilo za močne padavine in sunke vetra

ByA.K.

30. oktobra, 2023 ,

ARSO izdal oranžno vremensko opozorilo za močne padavine in sunke vetra

Agencija za okolje (ARSO) je v ponedeljek izdala oranžno vremensko opozorilo za območje Severozahodne (SZ) in Jugovzhodne (JV) Slovenije. Napovedujejo močne padavine in sunki vetra, ki bodo vplivali na širše območje Julijskih Alp in njihovega predgorja.

ARSO je opozoril, da se bodo močni nalivi začeli že v ponedeljek zvečer in trajali do torka sredi dneva. Najhuje naj bi bilo prizadeta območja v Julijskih Alpah in njihovem predgorju.

Napovedujejo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter

Na spletni strani agencije so zapisali, da je v ponedeljek pričakovati padavine predvsem na zahodu in jugu Slovenije, medtem ko se bo dež ponoči razširil nad celotno državo. Vremenoslovec Brane Gregorčič je za TV Slovenija podrobneje opisal napoved, pri čemer je poudaril, da bo najmočnejše vreme zajelo območje v naslednji noči in se nadaljevalo precejšen del dneva v torek.

Gregorčič je še dodal, da je smer vetra tokrat južnejša, kar pomeni, da najmočnejše padavine ne bodo nujno prizadele istih območij kot prejšnji konec tedna. Kljub temu pa se pričakuje veliko dežja na območju Julijskih Alp, predgorja, vključno z Baško grapo, medtem ko bodo drugod prevladovali kratkotrajni, a intenzivni nalivi ter močni sunki vetra.

Poziv k preventivni evakuaciji v Baški grapi

Glede stanja v Baški grapi je občinski štab civilne zaščite izdal poziv k preventivni evakuaciji. Poveljnik štaba Miha Vencelj in tolminski župan Alen Červ sta prebivalcem tega območja svetovala, naj ne čakajo, da se voda dvigne previsoko, ampak naj raje preventivno zapustijo svoje domove. Če preventivna evakuacija ni mogoča, pa naj ljudje dosledno upoštevajo navodila pristojnih organov in se ob poslabšanju razmer takoj umaknejo.

Napoved za nadaljnje dni

Vremenoslovec Gregorčič je tudi napovedal, da to ne bo edina vremenska motnja ta teden. Pričakujemo lahko še dve, prva med četrtkom in petkom ter druga verjetno v nedeljo. Količina padavin bo podobna, kar pomeni, da je pričakovati nova vremenska opozorila tudi v drugi polovici tedna.

Povečana nevarnost za zemeljske plazove

Geološki zavod Slovenije opozarja, da zaradi napovedanih obilnih padavin in namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo prejšnjih. To ogroža predvsem severozahodno Slovenijo, in verjetnost za plazove se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na morebitne znake plazov ter upoštevajo navodila civilne zaščite, še posebej v primeru odrejene evakuacije.

vir

Foto: Pexels

Portal24