ARSO opozarja: V ponedeljek nas čakajo močne nevihte in toča

ByAna Koren

30. junija, 2024 ,
Nevihta [Foto: Freepik]

ARSO opozarja: V ponedeljek nas čakajo močne nevihte in toča

Slovenijo bodo v ponedeljek zajele plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše, opozarja Agencija RS za okolje (ARSO). Pričakujejo se toča, močni sunki vetra in krajši nalivi. Posebej v severovzhodni Sloveniji obstaja možnost razlivanja hudournikov.

Po pretežno jasnem vremenu, ki smo ga bili deležni danes se bodo v ponedeljek dopoldne v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, popoldne in zvečer pa tudi drugod po državi. Možne bodo tudi močnejše nevihte. Sprva bo pihal južni veter, popoldne in zvečer pa bo zapihal okrepljen severni veter, navaja ARSO.

V ponedeljek čez dan in zvečer bodo ob plohah in nevihtah hitro naraščali posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode, z večjo verjetnostjo v severovzhodni Sloveniji. Tudi drugod v severnem in vzhodnem delu države lahko posamezne reke prehodno dosežejo velike pretoke. V južni Sloveniji bodo pretoki rek ostali ustaljeni.

V noči na torek se bo vreme večinoma izboljšalo, delno se bo razjasnilo. Zjutraj bo ponekod megla. V torek bo spremenljivo oblačno z možnostjo občasnih ploh. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem pa šibka burja.

Vreme bo v sredo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo, vendar ne pričakujemo večjih količin padavin.

Vremenska slika: Severno od Alp je območje nizkega zračnega tlaka s središčem nad severno Nemčijo in Poljsko. Vremenska fronta se razteza od Rusije do Francije in se od zahoda pomika proti Alpam. Z jugozahodnim vetrom nad naše kraje prihaja suh in zelo topel zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo pretežno jasno in vroče, pihal bo jugozahodnik. V Alpah bodo popoldne in zvečer nastale posamezne plohe in nevihte. Jutri bo oblačnost naraščala, dopoldne se bodo plohe in nevihte začele pojavljati v krajih zahodno in severno od nas ter se popoldne širile proti vzhodu in jugu.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: