Assangeu dovoljena pritožba na izročitev v ZDA

Julian Assange [Foto: Wikimedia/Espen Moe]

Assangeu dovoljena pritožba na izročitev v ZDA

Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa, je dobil dovoljenje za pritožbo na svojo izročitev v ZDA, potem ko je njegov odvetnik na londonskem sodišču navedel, da se tam ne more sklicevati na pravico do svobode govora. Dva sodnika na višjem sodišču v Londonu sta dovolila vložitev popolne pritožbe, da bi preučila trditev, da bi bil Assange lahko v ZDA diskriminiran zaradi svojega avstralskega porekla.

Pred začetkom seje se je pred sodiščem zbralo več sto protestnikov, ki so novico o ugoditvi pritožbi pozdravili z aplavzom in pesmijo. Assangeova pravna ekipa je sporočila, da bi bil v primeru negativne sodbe lahko na letalu za ZDA v 24 urah.

Sodnika bosta odločala, ali sta zadovoljna z zagotovilom ZDA, da se bo 52-letni Assange lahko skliceval na prvi amandma ameriške ustave, če mu bodo sodili zaradi vohunjenja. Njegov odvetnik Edward Fitzgerald je dejal, da sodniki ne bi smeli sprejeti zagotovila ameriških tožilcev, saj sodišče ne bo imelo obveznosti zagotavljanja teh pravic.

“Menimo, da je to očitno neustrezno jamstvo,” je povedal sodišču med zaslišanjem. Fitzgerald je sprejel ločeno zagotovilo, da Assange ne bo obsojen na smrtno kazen, in dodal, da so ZDA dale “nedvoumno obljubo, da ga ne bodo obtožile resnega kaznivega dejanja”.

ZDA menijo, da so zagotovila iz prvega amandmaja zadostna. Gre za novelo, ki med drugim ščiti pravico do besede.

Protestniki zahtevajo Assangeovo izpustitev

Predstavnik ameriških oblasti James Lewis je v sodnih dokumentih zapisal, da jamstva “sodišča ne morejo zavezovati”, vendar jih bodo ameriška sodišča upoštevala in “kolikor bodo sposobna izpolniti obljubo izvršne oblasti moč”. Protestniki, ki so se v ponedeljek zgodaj zbrali pred sodiščem, so ameriškega predsednika Joeja Bidna pozvali, naj izpusti pridržanega Avstralca.

Biden je aprila dejal, da ZDA “preučujejo” zahtevo Avstralije za opustitev pregona svojega državljana. Ena od protestnic, 54-letna Emilia Butlin, je za Reuters povedala, da želi izraziti solidarnost. “Njegovo delo je veliko prispevalo k javnosti, saj je obveščalo, kaj vlade počnejo v njenem imenu.”

Na sodišču so bili prisotni tudi Assangeova žena Stella ter njegov oče in brat. Assange zaradi zdravstvenih razlogov ni prišel na sodišče. Platforma WikiLeaks je objavila na tisoče zaupnih ameriških vojaških dokumentov o ameriški invaziji na Afganistan in Irak.

Washington trdi, da je Avstralec s tem ogrozil življenja ameriških agentov in da za njegova dejanja ni opravičila. Njegovi privrženci pa ga slavijo kot junaka, ki so ga preganjali zaradi razkritja ameriških zločinov. WikiLeaks je med drugim leta 2010 objavil videoposnetek ameriških vojaških helikopterjev, ki pobijajo civiliste v iraški prestolnici Bagdad, ter podatke o stotinah ubitih civilistov med ameriško invazijo na Afganistan.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Espen Moe