Aston Martin s omočjo zvezd F1 predstavlja hibridno Valhallo

Aston Martin je delil navdušujoče podrobnosti o svoji prihajajoči hibridni vesoljski ladji Valhalla, ki bo poganjana s sredinsko nameščenim motorjem. Posebnost te inovativne kreacije je, da bodo pri njenem oblikovanju sodelovali tudi z asom Formule 1, Fernandom Alonsom in Lanceom Strollom.

Obe dirkaški ikoni bosta svoje znanje in izkušnje prispevala k izboljšanju že tako naprednega vozila. Aston Martin je poudaril, da je njihova ekipa Formule 1 imela pomembno vlogo pri razvoju Valhalle. Pri slednjem je bila izpostavljena vloga Aston Martin Performance Technologies (AMPT), veja ekipe F1, ki deluje kot most med svetom dirkanja in avtomobilsko industrijo.

Alonso in Stroll bosta pomagala izboljšati upravljanje, aerodinamiko in izbiro materialov, poleg tega pa bosta aktivno sodelovala tudi pri oblikovanju notranjosti vozila. Aston Martin je pojasnil, da bo položaj sedenja v Valhalli zasnovan glede na avtomobil AMR23 F1, kar je dokaz tesnega sodelovanja med dirkaško ekipo in oblikovalci vozila.

Inovativni pogonski sistem

Eden izmed tehničnih biserov Valhalle je njen inovativni pogonski sistem, ki združuje biturbo V8 motor in tri elektromotorje, skupaj ustvarjajo impresivnih 1.000 konjskih moči. Dva elektromotorja sta nameščena na sprednji osi, kar omogoča pogon na vsa kolesa, medtem ko tretji motor, nameščen v menjalniku, služi kot zaganjalnik za V8 in dodatno poganja zadnja kolesa. Ta zasnova ne le optimizira porazdelitev teže, ampak tudi omogoča vektorsko razporejanje navora, kar prispeva k boljši vodljivosti in zmogljivosti vozila.

Z vidika aerodinamike je Valhalla zasnovana tako, da ustvari do 600 kilogramov tlačne sile pri hitrosti 255 km/h. Njene značilnosti vključujejo nastavljivo sprednje krilo in večdelno zadnje krilo, ki izboljšujejo stabilnost vozila pri visokih hitrostih.

Carlo Della Casa, vodja razvoja izdelkov pri Aston Martin, je poudaril, da je cilj z Valhallo postaviti nove standarde v zmogljivosti, dinamiki in užitku v vožnji. Dostop do ekipe AMF1 je bil ključnega pomena pri razvoju tega izjemnega vozila.

Britanski avtomobilski velikan načrtuje, da bo prototip vozila pripravljen pred koncem leta, medtem ko naj bi proizvodnja Valhalle stekla prihodnje leto. S svojimi vrhunskimi lastnostmi in neposrednim vplivom dirkaških legend Formule 1 se Valhalla obeta kot eden izmed najbolj vročih avtomobilskih izdelkov prihajajočega leta.

vir Foto: Aston Martin Portal24