Aston Martin z Valkyrie načrtuje vrnitev na Le Mans

Aston Martin namerava do leta 2025 predstaviti različico svojega hiperšportnika Valkyrie, pripravljenega za motošport, in se tako vrniti na dirko 24 ur Le Mans, poroča Autocar. Projekt, ki je bil prej ustavljen, naj bi ponovno dobil zeleno luč, čeprav uradna potrditev še ni bila dana. Aston Martin je v izjavi dejal, da ga “spodbuja” oživljeni razred Hypercar in da bo še naprej posvečal veliko pozornost temu razredu.

Po poročanju Autosporta razmišlja Aston Martin tudi o partnerstvu s Heart of Racing ekipo s sedežem v ZDA, ki tekmuje v dirkah razreda GT. Pogovori so še v teku, vendar naj bi bil dogovor sklenjen kmalu. Valkyrie, ki jo poganjata mogočni motor V12 in električni motor s skupno močjo 1140 konjskih moči, je zasnovan tako, da lahko 8,5-miljsko dirkališče Le Mans prevozi v zgolj 3 minutah in 20 sekundah. Slednje pa je primerljivo z nekaterimi najboljšimi dirkalniki Le Mansa.

Lawrence Stroll, izvršni predsednik Aston Martina, je že prej izrazil zanimanje za tekmovanje v razredu LMh, saj je lani za Autocar dejal: “Popolnoma se nameravamo vrniti k dirkam, ki niso v F1. Nikoli nismo nehali dirkati v GT3 in GT4 in zmagali smo v razredu GTE Pro v Le Mansu pred dvema letoma. Ta program se bo nadaljeval in bo izboljšan.”

Če se bo Aston Martin vrnil v razred LMh, bi to lahko pomenilo prvo popolno zmago v Le Mansu po letu 1959, ko je zmagal z DBR1.

vir Foto: Aston Martin Portal24