AstraZeneca umika cepivo proti covidu-19

ByMiha Kovač

8. maja, 2024 ,
Foto: Freepik

AstraZeneca umika cepivo proti covidu-19

Farmacevtska družba AstraZeneca je napovedala konec dobave svojega cepiva proti Covid-19, znano kot Vaxzevria, v luči razvoja novejših cepiv, ki ciljajo na nove različice virusa. Odločitev za umik cepiva iz trga je posledica občutnega upada povpraševanja, saj so na voljo učinkovitejša cepiva, prilagojena novim sevom virusa. “S prihodom posodobljenih cepiv, ki so učinkoviteje usmerjena proti trenutno prevladujočim različicam Covid-19, smo opazili znaten upad povpraševanja po Vaxzevrii,” je dejala tiskovna predstavnica AstraZenece.

Marca letos je AstraZeneca prostovoljno preklicala svoje dovoljenje za promet cepiva Vaxzevria znotraj Evropske unije, kar pomeni, da se v državah članicah EU cepivo ne sme več tržiti. To je sledilo obvestilu Evropske agencije za zdravila, ki je 7. maja potrdila, da cepivo v Uniji ni več dovoljeno za uporabo. AstraZeneca je s cepivom Vaxzevria dosegla izjemen uspeh na globalni ravni. “V prvem letu uporabe cepiva je bilo po ocenah rešenih več kot 6,5 milijona življenj. Skupno je bilo po svetu dostavljeno več kot 3 milijarde odmerkov,” je zapisano v izjavi podjetja. Kljub temu se je s povečanjem razpoložljivosti novejših in bolj specifičnih cepiv uporaba Vaxzevrie zmanjšala.

Podobno je v Avstraliji. Cepivo od marca 2023 ni več na voljo, kljub temu, da je bila njegova uporaba opuščena že v juniju 2021. Tudi drugod po svetu so se države odločile za prenehanje dobav tega cepiva.

Pomen cepiva v zgodnjih fazah pandemije

Vaxzevria uporablja tehnologijo, ki temelji na adenovirusu, ki je bil genetsko spremenjen, da vsebuje gen za proizvodnjo beljakovine iz virusa SARS-CoV-2. To cepivo se daje v obliki dveh odmerkov, običajno v mišico nadlakti, z razmikom približno treh mesecev. V nekaterih primerih se je uporabljalo tudi kot poživitveni odmerek. Čeprav je bilo cepivo na splošno ocenjeno kot varno in učinkovito, je bilo povezano z redkim, a resnim stranskim učinkom, imenovanim tromboza s trombocitopenijo (TTS), ki se pojavi pri približno dveh do treh osebah na 100.000 cepljenih.

“Rešil je milijone življenj in tega ne bi smeli pozabiti,” je poudarila profesorica Catherine Bennett z Univerze Deakin v Avstraliji. V začetnih fazah pandemije, ko so bila cepiva omejena, je Vaxzevria igrala ključno vlogo. Najnovejši nasvet Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) iz aprila letos priporoča, da morajo biti cepiva proti Covid-19 usmerjena proti virusni liniji JN.1, ki trenutno izpodriva ostale različice.

“Zdaj, ko se svetovna skupnost prilagaja novi realnosti pandemije, bomo sodelovali z regulatorji in partnerji, da jasno začrtamo pot naprej in zaključimo to poglavje našega prispevka k pandemiji,” je sklenila predstavnica AstraZenece.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: Freepik