Atletika: Anita Horvat s srebrom do uspeha kariere

ByAna Koren

6. marca, 2023

Anita Horvat s srebrom do uspeha kariere

Na 37. evropskem prvenstvu v dvoranski atletiki v Carigradu je Anita Horvat osvojila srebrno medaljo v teku na 800 metrov (2:00,54). Prehitela jo je le izjemna Britanka Keely Hodgkinson (1:58,66).

Boj za odličja je lastnica tretjega izida sezone v Evropi napovedala že pred prvenstvom napovedala. To je potrdila tudi med samim EP-jem, ko je zanesljivo zmagala v svojih skupinah tako v kvalifikacijah kot tudi v sobotnem polfinalu.

Keely Hodgkinson, srebrna na zadnjih olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu, je vodila od starta do cilja. Po nekaj manjših težavah na začetku, bila je četrta, pa je Horvat vse kroge začela in končala na drugem mestu. V ciljni ravnini pa je zanesljivo zadržala srebrno medaljo za največji uspeh v karieri. Tretja je bila Francozinja Lorea Ibarzabal (2:00,85).

“Izjemno sem vesela in ponosna, da mi je uspelo. Vedela sem, da si vsaka od osmih finalistk želi medalje, tako kot sem si jo sama. Bila sem na peti, zunanji progi in sem vedela, da imam pod kontrolo začetek tekme, čeprav so me tekmice skušale zapreti. Že na začetku sem si izborila dober položaj, borila sem se po svojih najboljših močeh. Sledila sem Hodgkinson, ki je bila sicer tokrat premočna. Toda šele ko sem prečkala ciljno črto, sem dokončno vedela, da sem osvojila srebro,” je takoj po prihodu v cilj povedala Horvat.

Zdaj bo na vseh velikih tekmovanjih cilj medalja


Svetovni dvoranski rekord (1:55,82) je 2. marca leta 2002 Jolanda Čeplak tekla za zlato medaljo na EP na Dunaju. “Zdaj bo na vseh velikih tekmovanjih cilj medalja. Moja želja je tudi, da napredujem, svetovni rekordi pa so zato, da se jih ‘podira’,” je povedala Horvat, ki se je srebra veselila s svojim življenjskim sopotnikom, mariborskim jadralcem Žanom Lukom Zelkom.

Posebni občutki, ko se dvigne zastava


“To so posebni občutki, ko prideš v cilj in veš, da imaš medaljo in se ogrneš s slovensko trobojnico. Res posebni občutki. Ta medalja bo zame zagotovo ostala nekaj posebnega. Super je bilo na zmagovalnem odru. Posebni občutki so, ko se dvigne zastava … Tega se ne da opisati,” je bila navdušena slovenska junakinja.

Za menjavo discipline jo je prepričal trener Korent


Po zaslugi zdajšnjega trenerja Tevža Korenta se je počasi preusmerila na še enkrat daljšo razdaljo, čeprav je včasih menila, da je že 400 m predolga.

“Že ideja, da bom šla teči na 800 m, je bila zame zelo stresna. Za to, da sem gladko zamenjala disciplino, ima največ zaslug Korent. Postopoma me je pripravil na daljšo razdajo, to ni bila odločitev čez noč, saj sem kar nekaj časa še vedno tekla na 400 m,” je pojasnila po imenitnem uspehu.

Slovenija zapušča Carigrad z dvema srebrnima medaljama


Horvat je nastopila edina zadnji dan prvenstva izmed 12-članske slovenske ekipe, v kateri je bila že srebrna Tina Šutej v skoku s palico, peta Neja Filipič v troskoku in osma Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m. Želje pred odhodom na EP sta bili dve medalji in še dve uvrstitvi do osmega mesta.

vir Foto: epa