Atletika: Transsženske bodo izključili iz ženskih tekmovanj

ByAna Koren

24. marca, 2023
Foto: Pexels

Atletika: Transsženske bodo izključili iz ženskih tekmovanj

Svetovna atletika se je odločila, da transspolne ženske izključi iz ženskih tekmovanj. Predsednik tega organa Lord Coe je dejal, da so bili sprejeti “odločni ukrepi” za “zaščito ženske kategorije v našem športu”.

Lord Coe je na tiskovni konferenci v Monaku povedal: “Svet se je strinjal, da bo od 31. marca dalje izključil transspolne športnice, ki so bile moški v puberteti, s tekmovanj za svetovno lestvico žensk.

World Athletics je januarja sporočil, da se bo z zvezami članicami posvetoval o predlogu za spremembo pravil o udeležbi transspolnih žensk na ženskih tekmovanjih. Zadeva je kočljiva, saj šport poskuša najti ravnotežje med vključenostjo in zagotavljanjem, da ne pride do nepoštene prednosti.

Lord Coe je v pogovoru s Sky News Markom Austinom dejal, da je bila odločitev sprejeta v “najboljšem interesu našega športa. To je bila odločitev, ki je temeljila na zelo pomembnem in temeljnem načelu. Za mednarodno zvezo, ki ima v našem športu živahen ženski element, je nujno, da zaščitimo žensko kategorijo.”

Transspolni športniki, ki tekmujejo na elitni ravni, bi “ogrozili integriteto ženskega tekmovanja”, je dodal.

Ko so ga vprašali, kako bi se odzval, če bi transspolna športnica rekla, da je odločitev nepravična, je Lord Coe za Sky News povedal: “Na mednarodnih tekmovanjih še nimamo kategorije transspolnih športnic in športnikov, a ta dan lahko pride. Toda dokler v znanosti ne razumemo več, se moramo vrniti k temeljnemu načelu in to je, da smo odgovorno zadolženi za obrambo ženske kategorije, in to je kar smo storili.”

Odzivi

Odločitev je pozdravila olimpijska plavalka Sharron Davies, ki je tvitnila, da je treba pravila glede ženske kategorije razširiti tudi na tiste, ki tekmujejo na šolski ravni.

Coe je na tiskovni konferenci dejal, da bo ustanovljena delovna skupina, ki bo opravila nadaljnje raziskave o smernicah za primernost transspolnih, vključno z neodvisnim predsednikom in transspolnimi športniki.

Njihova naloga bo “posebno posvetovanje s transspolnimi športniki, da bi pridobili poglede na tekmovanja v atletiki”. In sicer v upanju, da bodo pregledali in potencialno naročili dodatne raziskave.

Odločitev

Odločitev o izključitvi transspolnih žensk je bila sprejeta po posvetovanju s številnimi zainteresiranimi stranmi, vključno s 40 zvezami članicami, športniki in trenerji, skupaj s skupinami skupnosti, s transorganizacijami, strokovnjaki ZN, Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK) in para atletiko, je dejal Lord Coe.

“Večina vprašanih je izjavila, da transspolni športniki ne bi smeli tekmovati v ženski kategoriji. Mnogi verjamejo, da ni dovolj dokazov, da trans ženske ne obdržijo prednosti pred biološkimi ženskami. Želijo več dokazov, da so bile vse telesne prednosti izboljšane, preden so pripravljeni razmisliti o možnosti vključitve v kategorijo žensk,” je dejal Coe.

Razlike v spolnem razvoju športnikov

Nova pravila bodo vplivala tudi na športnike z razlikami v spolnem razvoju (DSD). To je skupina redkih stanj, ki vključujejo gene, hormone in reproduktivne organe, kar pomeni, da je spolni razvoj osebe drugačen od drugih.

Nekateri mladi in odrasli raje uporabljajo izraz “interspolnost”, piše na spletni strani NHS.

Športniki z DSD vključujejo dvakratnega olimpijskega prvaka v teku na 800 m Caster Semenya; Srebrna olimpijska medalja na 200 m leta 2020 Christine Mboma; in Francine Niyonsaba, ki je na olimpijskih igrah leta 2016 v teku na 800 m končala za Semenyo.

Največja dovoljena količina plazemskega testosterona za DSD športnike se bo prepolovila, je na konferenci povedal Lord Coe.

Odločitev je prišla po tem, ko je British Athletics transspolne ženske februarja pozval, da tekmujejo z moškimi v “odprti kategoriji” .

“Odprta” kategorija bi nadomestila sedanjo moško kategorijo, pravi upravni organ. Zahteva namreč spremembo zakona, da bi ohranila ženske dogodke za tiste, ki so bile ženske ob rojstvu. Svetovno vodilno telo plavanja, FINA, je junija lani izglasovalo dejansko prepoved tekmovanja transspolnih športnic v ženskih elitnih tekmovanjih. Slednje je prav tako raziskalo možnost vzpostavitev “odprte” kategorije.

vir Foto: Pexels