Audi beleži drastičen padec dobička in prihodkov

ByMiha Kovač

4. maja, 2024
Audi Q7 Foto: Audi [Fotografija je simbolna]

Audi beleži drastičen padec dobička in prihodkov

Audi, prestižna znamka v okviru koncerna Volkswagen, je v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležil opazen padec dobička in prihodkov, kar kažejo nedavno objavljeni podatki. Dobiček iz poslovanja je padel za dramatičnih 74 odstotkov na 466 milijonov evrov, v primerjavi z 1,82 milijarde evrov v istem obdobju lani. Prihodki so se zmanjšali za 19 odstotkov na 13,72 milijarde evrov, kar je znatno nižje od 16,99 milijarde evrov v prvem četrtletju prejšnjega leta, poroča Automotive News Europe.

Jürgen Rittersberger, finančni direktor Audija, je razkril, da so težave v oskrbovalni verigi, zlasti pri dobavi motorjev V-6 in V-8, močno vplivale na četrtletne rezultate. Zaradi pomanjkanja ključnih komponent je Audi prekinil prodajo modelov z omenjenimi motorji, kar dodatno prispeva k slabšim finančnim rezultatom. Ta problem je posledica pomanjkanja jermena, ki se uporablja v zaganjalnikih hibridnih vozil, dobavlja pa ga Continentalova hčerinska družba Vitesco, ki je del te komponente dobavljala Audiju že od leta 2018.

Rittersberger je med predstavitvijo rezultatov z vlagatelji poudaril, da gre za “kompleksno komponento, ki je ključnega pomena za učinkovitost motorjev,” in dodal, da je Audi v tesnem stiku z dobaviteljem, da bi odpravil te težave. Kljub sporu, ki poteka med Audi in Vitesco od poletja 2023, je po navedbah tiskovnega predstavnika Audija zadeva v fazi reševanja.

O zmanjšanju prihodkov in dobičkov poročajo tudi drugi proizvajalci avtomobilov, kot so Stellantis, Mercedes-Benz in VW Group. Audi pa medtem išče rešitve za ponovno vzpostavitev stabilne dobave in obnovo prodaje prizadetih modelov. Glavni operativni direktor skupine Volkswagen, Arno Antlitz, je na nedavnem klicu z vlagatelji sporočil, da Audi intenzivira prizadevanja za diverzifikacijo svojih dobaviteljev. Po poročanju Automobilwoche sta modela V-6 in V-8 v Nemčiji že od sredine marca ponovno na voljo, kar kaže na napredek v reševanju te problematike.

Portal24; Foto: Audi [Fotografija je simbolna]