Audi je tožil kitajsko NIO in dobil sodbo

ByAna Koren

21. januarja, 2023
Foto: Pexels

Audi je tožil kitajsko NIO in dobil sodbo

Audi se je kitajsko znamko NIO odločil tožiti pred prihodom na nemški trg. Še pred kratkim se je zdelo nemogoče, da bi Audi na domačem trgu ogrozil kitajski proizvajalec. Vendar je zdaj drugače, Kitajci ne lovijo le povezave z zahodnimi znamkami, ampak so v marsičem celo prevzeli pobudo.

Audi se je zaradi prihoda znamke NIO na nemški trg očitno počutil ogroženega. Ni mu bilo všeč, da se njegovi izdelki imenujejo ES6 in ES8. Pravijo, da je v imenu preveč podobnosti z uveljavljenimi Audijevimi modeli, zato so pravico iskali na sodišču v Münchnu. 

In uspelo je. Več kot leto dni po vložitvi tožbe. Natančneje, sodišče je sodbo izreklo po točno 15 mesecih in razsodilo v prid Audiju. NIO ES6 in ES8 ter Audijeva modela S6 in S8 po mnenju sodišča zvenijo preveč podobno. Kot pravijo, dodatna črka E ni bila dovolj za razlikovanje modelov, predvsem pri izgovorjavi. 

Sodba je opozorila tudi na uporabo črke E, ki bi jo mnogi lahko razložili kot dodatek k imenu modela glede na pogon. V prevodu bi si NIO ES6 lahko nekateri razlagali kot elektrificiranega Audija S6. 

“Obstaja tveganje, da bodo potrošniki domnevali, da je ‘ES 6’ pravzaprav ‘S 6’ v električni različici, da sta vozili istega proizvajalca,” je med drugim zapisal sodnik. 

V kitajskem podjetju pravijo, da še ni konec, saj se bodo na sodbo pritožili. V vsakem primeru obstaja možnost, da bodo morali plačati 250.000 evrov kazni. Direktor podružnice v Nemčiji bi lahko končal celo v zaporu in sicer za največ šest mesecev. 

NIO morda ne bo promoviral modelov ES6 in ES8 v Nemčiji do nadaljnjega. Razsodba ne velja za model ES7, ki so ga oktobra v Nemčiji preimenovali v EL7. 

Pri Audiju ne skrivajo zadovoljstva nad razsodbo. “Skrbimo za celovito zaščito naše intelektualne lastnine,” so zapisali v izjavi. “Sodba potrjuje, da sporne oznake modelov kršijo pravice Audijevih blagovnih znamk. Številni naši modeli imajo ikonični značaj. Tako za nas kot za naše stranke. To še posebej velja za naše športne modele S,” so sporočili iz Audija.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Najcenejši evropski električni avtomobil je bil deležen občutne izboljšave

Dacia je na salonu v Bruslju predstavila posebno izdajo modela Spring, ki je deležen občutne izboljšave. Nosi oznako Extreme, kar upravičujejo nekatere pomembne spremembe na pogonu. Ta različica ima namreč 65 KM, torej več kot 45 KM na doslej edini različici. Močnejši motor pomeni tudi nov menjalnik, vse to pa prinaša bistveno izboljšanje zmogljivosti… več tukaj.