Audi razkril, kdaj prihaja novi električni A8

ByAna Koren

1. februarja, 2023
A8

Audi razkril, kdaj prihaja novi električni A8

Po novem razredu S in BMW-ju serije 7 je čas za Audija A8. Kot je znano, sta BMW in Mercedes svoje najprestižnejše modele ponudila v električnih različicah, kot sta Mercedes EQS in BMW i7. Audi gre po nekoliko drugačni poti, zato bo novi A8 v novi izdaji obstajal izključno kot električni model. Preprosto se je križal z bencinom in dizlom. 

Znano je tudi, da prihodnje leto prihaja novi A8. Stilsko se bo močno naslanjal na septembra 2021 predstavljen koncept Grandsphere. Audijev vodja oblikovanja Marc Lichte je za britanski Autocar povedal, da je Grandsphere zelo blizu temu, kako bo izgledal A8. Lichte poudarja, da ne bo enak konceptu.

Autocar je izvedel, da se bo nova generacija imenovala A8 E-Tron in bo uporabljala platformo Premium Platform Electric (PPE), razvito s Porschejem. Zelo verjetno bo A8 na koncu krajši od koncepta, ki se je raztegnil na raven Horchove izvedbe A8, rezervirane za Kitajsko. 

O tehničnih specifikacijah je še prezgodaj govoriti. Če se vrnemo k konceptu, gre za 720 KM in 960 Nm, in to v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. A8 verjetno ne bo veliko odstopal. Verjetno bo imel nekoliko šibkejši pogon. Posledično se bo zmanjšala tudi kapaciteta baterije s konceptualnih 120 na okoli 100 kWh. Po drugi strani pa je moč polnjenja 270 kW več kot varna, prav tako spodoben deklariran doseg več kot 500 km. 

Zadnji bencinski RS bo čudež

Zadnji Audijevi bencinski avtomobili bodo prispeli do leta 2026, bencinska ponudba v Evropi bo ukinjena do leta 2033. Do takrat pa bomo priča tudi drugi generaciji bencinskih modelov RS, o njih pa Lichte pravi: “Obljubim vam, tako električni kot klasični modeli bodo impresivni. Predvsem zadnja generacija modela RS bo… dih jemajoča .”

Zaenkrat vemo, da bosta RS4 in RS6 hibrida, manjši model RS pa najverjetneje ne bo obdržal petvaljnika. Lichte je za Top Gear povedal, da je tisoč menedžerjev na srečanju v Berlinu že videlo A6 E-Tron , Q6 E-Tron in prihodnje modele RS. Pravi, da so ponoreli, ko so videli slike novosti. 

Foto: Audi