Avokadovo ali olivno olje, katero je bolj zdravo?

Foto: Portal24 (AI) [Fotografija je simbolna]

Avokadovo ali olivno olje, katero je bolj zdravo?

V sodobni prehrani se vedno bolj poudarja pomen zdravih maščob, med katerimi izstopata avokadovo in olivno olje. Obe olji sta priljubljena izbira tako med kuharji kot tistimi, ki iščejo bolj zdrave prehranske možnosti, zaradi njune vsestranskosti in bogatega profila hranil. Vprašanje, ki se pogosto postavlja, je, ali je eno od olj zdravstveno bolj koristno od drugega.

Prehranska vrednost avokadovega in olivnega olja

Ko primerjamo prehransko vrednost avokadovega in olivnega olja, se osredotočamo predvsem na kalorije, maščobe, nasičene maščobe, enkrat nenasičene maščobe, polinenasičene maščobe in vitamin E. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) je vsebnost kalorij in maščob v obeh oljih sorazmerno podobna, kar kaže na to, da nobeno od njiju ne izstopa kot “bolj zdrava” izbira na podlagi teh meril. Oba vsebujeta tudi pomembne količine vitamina E, močnega antioksidanta, ki ima ključno vlogo pri zaščiti telesa pred škodljivimi prostimi radikali.

Zdravstvene koristi

Zdravje srca

Zaradi visoke vsebnosti mono- in polinenasičenih maščob, ki pomagajo zniževati raven holesterola in zmanjševati tveganje za aterosklerozo, sta avokadovo in olivno olje odlični izbiri za podporo zdravju srca. Te “dobre” maščobe prav tako delujejo protivnetno, kar dodatno zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

Zdravje kože

Vitamin E in maščobne kisline v obeh oljih prispevajo k zdravju kože s podpiranjem njene naravne maščobne bariere in protivnetnim delovanjem. Ta hranila lahko pomagajo izboljšati videz in teksturo kože, hkrati pa nudijo zaščito pred škodljivimi UV žarki.

Imunsko zdravje

Protivnetne in antioksidativne lastnosti, ki jih nudita avokadovo in olivno olje, so ključne za optimizacijo imunskega zdravja. Zlasti oljčno olje je znano po svojih koristih za mikrobiom črevesja, kar ima pomembno vlogo pri zdravju imunskega sistema.

Zdravje oči

Karotenoid lutein, prisoten v obeh oljih, je povezan z izboljšanim zdravjem oči. Zaradi slednjega lahko pomaga pri zaščiti pred različnimi očesnimi motnjami, kot so degeneracija makule in katarakta.

Absorpcija hranil

Avokadovo in olivno olje lahko izboljšata absorpcijo vitaminov, topnih v maščobah, kot so vitamini A, D, E in K. Omenjeno pa je ključnega pomena za izkoristek hranil iz zaužite hrane.

Uporabnost v kuhinji

Poleg zdravstvenih koristi sta avokadovo in olivno olje cenjeni tudi zaradi svoje vsestranskosti v kuhinji. Obe olji lahko prenašata visoke temperature, kar omogoča njuno uporabo pri različnih načinih kuhanja, od pečenja do cvrtja. Njuna edinstvena okusa dodatno obogatita širok spekter jedi, od solatnih prelivov do glavnih jedi.

Obe vrsti olja veljata za srčno zdravi izbiri, bogati z mononenasičenimi maščobami, ki lahko pomagajo pri zniževanju ravni slabega holesterola v krvi, pri tem pa povečati raven dobrega holesterola. Kljub številnim koristim, ki jih ponujata avokadovo in olivno olje, pa je pomembno, da se izogibamo pretiranemu uživanju. Maščobe so kalorično bogatejše v primerjavi z živili, ki vsebujejo predvsem beljakovine in ogljikove hidrate, kar pomeni, da lahko prekomerno uživanje olj brez uravnotežene prehrane vodi do neželenega povečanja telesne mase. Priporočljiva količina uživanja olja je približno ena žlica na porcijo.

Zdravstveni vidiki avokadovega olja

Avokado, ki izvira iz Srednje Amerike, je v zadnjem času postal izjemno priljubljen po vsem svetu, predvsem v Severni Ameriki. Avokadovo olje, pridobljeno iz tega sadeža, prav tako uživa veliko popularnost. Nekatere sorte avokadovega olja lahko vsebujejo nekoliko višje koncentracije mononenasičenih maščob kot olivno olje, kar še dodatno podpira zdravje srca, kože in imunskega sistema. Poleg tega je avokadovo olje bogato z protivnetnimi rastlinskimi steroli, ki so izjemno koristni za imunost in splošno zdravje.

Zdravstveni vidiki oljčnega olja

Oljčno olje, osnovni element sredozemske prehrane, je znano po svojih številnih zdravstvenih koristih. Nekatere sorte oljčnega olja, zlasti manj predelane, lahko vsebujejo večje količine rastlinskih spojin. Nutricionisti svetujejo, da za največje zdravstvene koristi izberete ekstra deviško oljčno olje.

Okus in kulinarična uporaba

Ko gre za kulinarično uporabo, največje razlike med avokadovim in olivnim oljem ležijo v okusu. Avokadovo olje, z visoko točko dima, je idealno za kuhanje na visokih temperaturah, pri čemer ne prevlada nad okusom drugih sestavin. Po drugi strani pa oljčno olje, z močnejšim in izrazitejšim okusom, doda jedem bogat, raznolik okus, ki se lahko spreminja glede na sorto, rastno regijo in obdelavo.

Nasveti za nakup

Ko kupujete avokadovo ali olivno olje, je pomembno, da izbirate olja, shranjena v temnih steklenicah, ki ščitijo olje pred UV svetlobo. Prav tako iščite olja, označena kot “hladno stiskano” ali “hladno ekstrahirano”, kar pomeni, da so bila pridobljena brez uporabe toplote, kar ohranja njihovo hranilno gostoto.

Čeprav je tako avokadovo kot olivno olje zdrava izbira, ki lahko obogati vašo prehrano, je ključnega pomena, da ju uživate zmerno, kot del uravnotežene prehrane. Oba olja ponujata različne zdravstvene koristi in se lahko uporabljata na različne načine v kuhinji, odvisno od osebnih preferenc in kulinaričnih potreb.

[Vir: RealSimple]; Foto: Portal24 (AI)