Avstralija bo na bankovcu s kraljico Elizabeto zamenjala dizajn

Avstralija bo na svojem bankovcu za 5 dolarjev na katerem je kraljica Elizabeta zamenjala dizajn. Novi dizajn bo odražal in spoštoval zgodovino avstralske avtohtone kulture, je sporočila centralna banka te države.

Za to so se odločili po posvetovanju z zvezno vlado, ki podpira spremembo, je v izjavi zapisala avstralska centralna banka. Na drugi strani zakona bo še naprej prikazan avstralski parlament, je dejal.

Lanska smrt kraljice Elizabete je v Avstraliji ponovno sprožila razpravo o njeni prihodnosti kot ustavne monarhije. Na referendumu leta 1999 so se volivci s tesnim odlokom odločili, da britanski monarh ostane vodja države.

Kralj Charles III, ki je postal britanski monarh po materini smrti, je vodja države v Avstraliji, Novi Zelandiji in 12 drugih državah Commonwealtha zunaj Združenega kraljestva, čeprav je vloga večinoma ceremonialna. 

Avstralija je septembra 2022 sporočila, da podoba kralja ne bo samodejno nadomestila kraljice Elizabete na avstralskem bankovcu za 5 dolarjev.

Oblasti so povedale, da je bila odločitev, da se kraljičina podoba postavi na avstralski bankovec za 5 dolarjev, povezana z njeno osebnostjo in ne njenim statusom monarha.

Centralna banka je sporočila, da se bo posvetovala z domorodnimi skupinami o oblikovanju avstralskega bankovca za 5 dolarjev. Oblikovanje in tiskanje novega bankovca bo trajalo več let. Do takrat bodo še naprej izdajali sedanji bankovec.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

ChatGPT, robot umetne inteligence, je politično pristranski

ChatGPT, klepetalni robot z umetno inteligenco, ki ga je ustvaril Open AI, ki ga financira Microsoft, ponovno kaže svojo politično pristranskost. Odziva se na pozive, ki zahtevajo, naj pohvali Joeja Bidna (Demokrati) in zavrača ta ukaz za nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in guvernerja Floride Rona DeSantisa (Republikanci).

Zmogljiv program umetne inteligence, je bil že prej ujet pri svoji pristranskosti. To je sistem za katerega nekateri analitiki pravijo, da bi lahko Microsoftovemu iskalniku Bing dal prednost pred Googlom… več tukaj.

By A.K.

Komentar: