Avstralski škof obtožen serije spolnih prestopkov

ByA.K.

22. februarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Avstralski škof obtožen serije spolnih prestopkov

V središču škandala, ki je pretresel avstralsko katoliško cerkev, se je znašel škof Christopher Saunders, obtožen posilstva in serije spolnih prestopkov, vključno z dejanji nad otroki. 74-letni Saunders, ki je svoje življenje posvetil cerkvi, je bil aretiran v mestu Broome, potem ko so preiskavo začeli tako zahodnoavstralska policija kot tudi papežev urad.

Obtožen je dveh točk posilstva, 14 točk nezakonitega in nespodobnega napada ter treh točk nespodobnega ravnanja z otrokom kot oblastno osebo. Incidenti naj bi se zgodili v obdobju med letoma 2008 in 2014 v oddaljenih mestih Broome, Kununurra in aboriginski skupnosti Kalumburu. Saunders, ki se je že v preteklosti soočal z obtožbami spolne zlorabe, je vse obtožbe zanikal. Varščina mu je bila zavrnjena.

Te obtožbe so še posebej odmevne, saj Saunders velja za enega najvišjih uradnikov katoliške cerkve v Avstraliji, ki se sooča s tovrstnimi obtožbami, sledi pa zgodbam drugih visokih cerkvenih predstavnikov, kot je pokojni kardinal George Pell, ki je bil prav tako obtožen spolnih zlorab, vendar kasneje oproščen.

Odziv cerkev in skupnosti

Avstralska katoliška škofovska konferenca je izdala izjavo, v kateri izraža svojo zavezanost k sodelovanju s policijskimi preiskavami in poudarja resnost obtožb proti Saundersu. Perthski nadškof Timothy Costelloe je poudaril pomen temeljite preiskave obtožb, ki so “zelo resne in vznemirljive, zlasti za tiste, ki so podali te obtožbe.”

Christopher Saunders, ki je bil posvečen leta 1976, je večino svoje kariere preživel v oddaljeni regiji Kimberley in je bil leta 1996 imenovan za škofa Broomeja. Njegova škofija, ki se razteza na približno 770.000 kvadratnih kilometrih, zajema nekatere izmed najbolj oddaljenih delov Avstralije. Saunders, znan po svojem druženju, zagovorništvu in organizaciji kampiranja ter ribolovnih izletov za mlade moške, je bil dolgo časa pomembna osebnost v lokalni skupnosti.

V luči teh obtožb se ponovno odpirajo vprašanja o odgovornosti cerkvenih voditeljev in institucionalnem odzivu na obtožbe spolne zlorabe. Po tem, ko je papež naročil zgodovinsko preiskavo, ki je bila del globalne iniciative Vos Estis Lux Mundi za boj proti spolnim zlorabam znotraj cerkve, se zdi, da se bo Saunders soočil z resnimi pravnimi in cerkvenimi posledicami.

[Vir: BBC]; Foto: Freepik; Portal24