Avstrija bo izgnala štiri ruske diplomate

Iz Avstrije bodo izgnali štiri ruske diplomate, od katerih sta dva akreditirana pri ZN na Dunaju, je sporočilo zunanje ministrstvo. Delovali so “na način, ki ni v skladu z njihovim diplomatskim statusom,” je zapisano v izjavi.

“Omenjene osebe so vabljene, da najkasneje do 8. februarja zapustijo avstrijsko ozemlje,” dodaja vlada. Česa konkretno jih bremenijo niso navedli. V Avstriji, nevtralni državi, ki je bila pred rusko invazijo na Ukrajino blizu Moskve, je izgon diplomatov zelo redek.

V primeru Skripal je Avstrija ena redkih držav, ki ni izgnala ruskih diplomatov

Rusija ima v Avstriji veliko diplomatov na bilateralni ravni, pa tudi tistih, ki jo zastopajo v ZN, pa tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Strokovnjaki menijo, da je bila Avstrija po koncu hladne vojne prizorišče pogostega mednarodnega vohunjenja.

Avstrija se pri izgonu ruskih diplomatov po zastrupitvi nekdanjega vohuna Sergeja Skripala leta 2018, za katero naj bi bil odgovoren Kremelj ni pridružila Veliki Britaniji in številnim evropskim državam.

Dunaj je avgusta 2020 prvič v zgodovini države izgnal ruskega diplomata, obtoženega vohunjenja. Še štiri so bili izgnani aprila 2022, v okviru usklajenega odziva evropskih držav po odkritju poboja civilistov v Buči pri Kijevu.

Ne spreglejte…

Nove podrobnosti o ruskih vohunih v Ljubljani

Slovenske varnostne službe so odkrile in prijele dva tuja državljana, osumljena vohunjenja za Rusijo. Vohuna sta imela v Ljubljani podjetje Art Gallery. Slovenska tiskovna agencija STA poroča, da so novico potrdili na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani.

Na tožilstvu so potrdili, da je bil na podlagi poročila obveščevalnih služb v začetku decembra uveden preiskovalni postopek, v okviru katerega sta bili 5. decembra zaradi kaznivega dejanja vohunjenja pridržani dve osebi… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

One thought on “Avstrija bo izgnala štiri ruske diplomate”
  1. Je res so Avstrijci nerazumni, nimajo pravih diplomatov. Pri nas jih ne izženejo, ampak potihoma zaprejo, potem pa ko nekaterim vidnim politikov ne gre in ne gre z lažmi objavijo. Postopek enak kot leta 1950, zaprli nato pobili, nato pa morda svojce obvestili čez 10 let da so izginili, najbrž so iz prepričanja in zvestobe do komunizma naredili samomor.
    Avstrijci pa kar objavijo, da bodo naše prijatelje Ruse izgnali, Kako nevzgojeno, nediplomatsko ali ne prof. Turk??? predlagam, da se odpeljete z avtom, ne avionom, in jim v kratkem predavanju 4 ure razložite kako se to dela po naročilu FBI v svobodni mavrični Sloveniji! Očitno nimajo nobene diplomatske olike

Komentar: