Avstrija ponovno podaljšuje nadzor na svojih mejah

Avstrija je, kljub nasprotovanju Slovenije in zadržkom Evropske komisije, ponovno podaljšala nadzor na svojih mejah s Slovenijo in Madžarsko. Avstrija je nadzor podaljšala za nadaljnjih šest mesecev. Dunaj je Evropski komisiji sporočil, da je ta odločitev utemeljena z različnimi varnostnimi zaskrbljenostmi, vključno z azilnim pritiskom, velikim pritiskom na zunanje meje EU, grožnjami trgovine z orožjem in kriminalnih mrež zaradi vojne v Ukrajini ter trgovino z ljudmi.

Ukrep je bil prvič uveden leta 2015, in sicer na višku begunske krize. Ukrep se od takrat vsakih šest mesecev podaljšuje. Naslednje podaljšanje bo v veljavi od 12. novembra letos do 11. maja prihodnjega leta. Slovenija ostaja odločna v svojem nasprotovanju. Slovenija pri tem opozarja na sodbo Sodišča EU, ki izpostavlja, da podaljševanje nadzora na meji zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU. Pričakuje se, da bo Avstrija upoštevala to sodbo in ukinila začasne ukrepe na mejah.

Evropska komisija je poudarila, da mora biti nadzor meja uporabljen le kot skrajni ukrep. V luči nedavnih odločitev nekaterih držav, da ponovno uvedejo nadzor na svojih mejah z drugimi članicami EU, Komisija poziva k previdnosti in zmernosti pri izvajanju takšnih ukrepov.

Ne spreglejte…

Nemčija okrepi varovanje meja zaradi terorističnih groženj in migracij

Notranja ministrica Nemčije, Nancy Faeser, je obvestila Evropsko komisijo o uvedbi stacionarnih mejnih kontrol na mejah s Poljsko, Češko in Švico. Ukrep prihaja kot odziv na povečane nezakonite migracije in varnostne grožnje. Odločitev je bila sprejeta po naraščajočem pritisku iz vladnih krogov v Berlinu, kjer so izrazili potrebo po neposrednih mejnih kontrolah, podobno kot tiste, ki so bile vzpostavljene na meji z Avstrijo od leta 2015… več tukaj.

vir Foto: STA Portal24